U Novom Selu Rok javna tribina o komasacija poljoprivrednog zemljišta!

Rascjepkanost poljoprivrednog zemljišta, koje onemogućuje organizaciju racionalne i isplative poljoprivredne proizvodnje, jedan je od razloga nekonkurentnosti naših primarnih djelatnosti, ali i posredno iseljavanja mladih iz ruralnih sredina te odumiranja naših sela, šalju u priopćenju Grada Čakovca koju u nastavku donosimo u potpunosti: 

Kako bi se ova varijabla, koja negativno utječe na brojne pokazatelje uspješnosti naše zemlje otklonila, Grad Čakovec odlučio je na svom području započeti s komasacijom.

Na Javni poziv za iskazivanje interesa za sudjelovanje u provedbi Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (2021.-2026.), u reformskoj mjeri C1.5.R2 – Unaprjeđenje sustava za restrukturiranje poljoprivrednog zemljišta i komasaciju, ulaganju C1.5. R2.I1 – Komasacija poljoprivrednog zemljišta, Grad Čakovec će prijaviti projekt komasacije na području Katastarske općine Novo Selo Rok.

Cilj je na tom području, a ukoliko bude interesa i na susjednom području Katastarske općine Krištanovec, okrupniti poljoprivredno zemljište te mještanima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom omogućiti racionalnije planiranje proizvodnje i s njome povezanih troškova.

Kako bi se prijavili na Javni poziv, potrebno je ishoditi suglasnosti više od 50 posto onih koji imaju u vlasništvu najmanje 67 posto ukupne površine poljoprivredne površine na kojoj se planira provedba komasacije. S tim u svezi, Grad Čakovec počeo je s procesom informiranja građana, kako bi se u ovaj projekt uključilo što više zainteresiranih građana. Sljedeća takva tribina održat će se u četvrtak, 11. studenoga 2021. godine u Društvenom domu Novo Selo Rok od 18 sati. Tribina, odnosno sastanak, otvoren je za javnost.

Rok za prijavu je kraj studenoga, a cijeli projekt, ukoliko bude odobren za sufinanciranje, bit će sufinanciran sa 80 posto odobrenih sredstava.

Ostavi komentar