Pivovara Lepi Dečki napravila novi iskorak: Kreću s proizvodnjom punjenja limenki piva na dušik

Velika gospodarska uspješnica našeg kraja, pivovara Međimurski Lepi Dečki proslavila je svojih prvih pet godina.

Od proizvodnje pokraj Starog Hrasta u Čakovcu, Lepi Dečki su u proljeće 2020. godine krenuli u veću priču kupnjom pogona u Mihovljanu koji se prostire na gotovo 6000 kvadrata.

– U ovih pet godina došli smo od male pivovare gdje smo kuhali prvo međimursko pivo u Daruvaru, do našeg prvog pogona koji je startao 5. svibnja 2017. kraj Starog Hrasta gdje smo imali kapacitet nekih 6 tisuća litara, prisjetio se početaka vlasnik Danijel Radek. 

 Prvo Međimursko pivo nastalo je krajem kolovoza 2016. godine u Daruvarskoj pivovari, dok je Ka-El svoj prvi test i recept probao u pivovari kraj Kućan Marofa.  Danas godišnje proizvedu preko pola milijuna litara piva. 

Nova zero waste proizvodnja 

Od noviteta u Pivovari se mogu pohvaliti novim odobrenim europskim projektom naziva Proširenje i jačanje proizvodnih kapaciteta Pivovare Međimurski Lepi Dečki čime će se proširiti proizvodni kapacitet za još 400.000 tisuća litara. 

Stiže nova linija za punjenje boca i limenki kao i oprema za proizvodnju koja stremi proizvodnji zero waste i carbon neutral. Kako nam objašnjava vlasnik Danijel Radek, cilj je za idućih nekoliko godina da pivovara postane karbonski neutralna proizvodnja. 

– To je sasvim nov i moderan pristup koji je tek nedavno započeo u Americi. Sve veći zaokret prema plasiranju proizvoda u najboljoj ambalaži, a to je limenka, kao i punjenje na dušik, odnosno nitro, povećavaju kvalitetu i zadržavaju svježinu piva, rekao je Radek. 

Upravo će im to dati i novi zaokret na tržištu. Tik prije pandemije imali su dogovoreni proboj na španjolsko, portugalsko i talijansko tržište što je pandemija zaustavila. No, hrabro su krenuli dalje i uz prošireni kapacitet i novu liniju za punjenje vjeruju da će biti dovoljno piva da ponovno pokrenu i izvoz. Za sad sigurno čeka izvoz u Bugarsku, Italiju i Španjolsku, a već postoje kontakti za Francusku i Austriju. 

– U Hrvatskoj smo prisutni od Žabnika do Dubrovnika, od Istre do Slavonije i sad je vrijeme za proboj na europsko tržište. Strani kupci preferiraju craft-pivo u limenci, takvo pivo daje najbolji okus, čuva svježinu i kvalitetu piva i upravo je takva ambalaža budućnost. Naravno, ne smijemo zaboraviti i manje logističke izazove, kao i ekološki pristup takvom pakiranju, aluminij se ipak lakše reciklira od stakla, nastavlja Radek.

U timu i novi, ruski pivar Dimitrii 

Povećana proizvodnja iziskuje i više radne snage. Tako danas broje 10 zaposlenih. Među novom ekipom je i pivar Dimitrii Bukhgolts iz Jaroslava koji je sa svojom suprugom prihvatio posao kod Lepih Dečki i već osmislio svoje prve recepture piva. Jedno je trenutno u testnoj fazi pa će ga pivopije moći probati oko 15. siječnja. 

– Bilo mi je to interentno kad mi se javio jer je radio u jednoj progresivnoj pivovari u Moskvi, odradio je preko tristotinjak stilova piva u proteklim trima godinama. Nova energija uvijek dobro dođe, nastavlja Radek. 

Osim piva Lepi Dečki bacili su se i u proizvodnju gina, votke, pivskog likera i rakija od pive. 

– Posebnost gina i votke je što ima slatkoću žitarice koja se ne može predestilirati i baš daje jedan poseban okus. Rakija od piva je skup proizvod, u pravilu se radi od najhmeljenijeg piva Regoča. Destilira se polako pa se arome hmelja zadrže u rakiji, kaže Radek. 

Novost u pivovari je Pub koji je otvoren dvaju mjeseci. Svaki tjedan u mjesec dana manjim serijama izbacili su novih sedam piva. Serija piva zove se Puzzle, a svaka ima drugi naziv po vrstama hmelja, nadalje nova su piva Hoptonaut, Črni u novoj varijanti i Međimursko zimsko rebrendirano. 

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE