Perivoj Zrinski slavi 48 godina službene zaštite

Proteklo je četrdeset i osam godina od proglašenja službene zaštite SPA Perivoj Zrinski u Čakovcu.

Foto: Međimurska priroda

Na današnji dan, 17. rujna 1975. godine, Republički zavod za zaštitu prirode Republike Hrvatske donio je povijesno Rješenje kojim je ovaj prekrasan perivoj, prostirući se na 13 hektara površine, stavio pod trajnu zaštitu u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode. Ovo je Rješenje predstavljalo prvu službenu zaštitu prirodnog područja u Međimurju, budući da su do tog trenutka bila zaštićena samo pojedinačna stabla ili objekti.

Perivoj Zrinski pruža mnoge blagodati građanima Grada Čakovca. On ponekad predstavlja prvi i jedini doticaj s prirodom, mjesto je za rekreaciju, inspiraciju, druženje, dječju igru, istraživanje i još štošta drugo. Osim što ima pozitivan utjecaj na društveni život on čini i zdraviji okoliš. Mjesto je za dom brojnim divljim životinjama, poput šišmiša i ježa, proizvodi i pročišćuje zrak, štiti od buke te erozije. Njegova stabla, grmovi, gredice, travnate površine, klupice, puteljci i ostala infrastruktura predstavljaju materijalnu vrijednost, dok sve ono neopipljivo, njegove usluge, predstavljaju punu veću nematerijalnu vrijednost.

Parkovi su dio gradskog okoliša i zelenila te se stalno mijenjaju, kako prilikama tako i modom. U stalnoj su upotrebi i podliježu neprestanim promjenama. Samo stalna skrb o gradskim zelenim površinama, briga dobrog gospodara kao o vlastitom vrtu, predstavlja veću i realniju zaštitu prostora i prirode od one službene zaštite na papiru.

Foto: Medjimurska-priroda.info

Preostalo je još nešto sitno godina do obilježavanja pola stoljeća zaštite. Četrdeset i osam godina zaštite nije malo, no još uvijek se može svijest o važnosti ovog područja promijeniti na bolje do proslave „Abrahama“.

 

Izvor: Medjimurska-priroda.info

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE