Milan Branović iz Kuršanca po šesti put najbolji mljekar u Hrvatskoj

Milan Branović krave mlijeko1
Milan Branović

I to je potvrđeno. U Međimurju, po šesti put za redom imamo najboljeg mljekara, odnosno krave simentalske pasmine koje daju najviše mlijeka i to najbolje kvalitete. Riječ je o farmi krava Milana Branovića iz Kuršanca.

Hrvatska poljoprivredna agencija svake godine izdaje svoj godišnjak u kojem se između ostaloga, nalaze podaci o broju životinja u našoj zemlji ali i rezultati rada naših stočara.

Za nas Međimurce, svakako je više nego li vrijedna informacija kako je, po šesti puta za redom, najkvalitetnije stado simentalki u 2016. godini uzgojeno u našem kraju te da daju najkvalitetnije mlijeko po svim parametrima.

Naime, Brena, Bucka, Sanjica, Lina, četiri su krave Milana Branovića iz Kuršanca koje predvode tablicu od 20 najboljih simentalki sa završenom 1. laktacijom. Treba tu dodati i Smilju koja se nalazi na 7. mjestu te da su to jedine krave iz našeg kraja.

– Krave su moj život, rekao nam je samozatajni Milan. Držim ih iz ljubavi, a ne zbog zarade preko noći i tako se i ophodim s njima. Dnevno sam s njima o po 20 sati, hranim ih kvalitenom vlastitom hranom, držim ih u čistom i prozračnom prostoru i to je jedina tajna mog uspjeha.

Trenutno na svojoj farmi drži 44 grla, što krava u laktaciji, što steonih, a ima i podmlatka koji se plaća zlatom. Kako kaže, kupci kada dođu, uopće ne pitaju za cijenu jer malih bikova i junica nema na tržištu. Potražnja je strašno velika pa po bikove dolaze i ljudi čak iz Čapljine. Obrađuje oko 50 ha zemlje na kojoj sadi i sije sve što je životinjama potrebno. Trudi se da proizvede kvalitetno sijeno, silažu i sjenažu. Za to su mu naravno potrebni veliki i moderni strojevi kojima je napunio garaže tako da se sve radi strojno.

A svu tu brigu i uloženu ljubav, krave obilato vraćaju količinom mlijeka.
– Hrvatski je prosjek od 5-6 tisuća litara mlijeka po kravi, a moja Brena daje 11.315 litara godišnje. Bucka preko 10 tisuća dok ostale nešto više od 9 000 litara. Pored toga, mlijeko odlikuju i iznad prosječne masnoće i bjelančevine. Ilustracije radi, nacionalni prosjek bjelačevina je oko 3.3, a moje imaju i do 3.8% te masnoće do 4.8 u odnosu na prosjek od oko 4.1%, pohvalio nam se farmer Milan.

Milan je poznat i kao prvi Međimurac koji je stajski gnoj skladištio u skladu sa nitratnom direktivom, odnosno i gnoj i gnojnica taložile su se u nepropusne jame gdje su zrelile i potom išle u polje. On, naime, na svojim poljoprivrednim površinama ne koristi umjetno gnojivo već isključivo stajski gnoj.

Veliku količinu mlijeka najprije je isporučivao otkupljivačima no kako ga otkupna cijena nije zadovoljavala, a i plaćanje kasni i dan-danas po 3-4 mjeseca, postavio je mljekomate po Međimurju. Unatoč sasvim solidnoj prodaji putem mljekomata još uvijek mu mjesečno ostaje i po tisuću litara koje je primoran isporučivati otkupljivačima. Za eventualno zaokruživanje proizvodnje, odnosno preradi mlijeka primjerice u sir, kaže, jednostavno nema vremena. Stoga će i dadlje broj stoke držati na ovoj razini, taman toliko koliko može sam sa obitelji hraniti i održavati.

HPA na prvo je mjesto stavila i njegovo stado koje je osvojilo 855 bodova. Iza njegovog stada su krave iz Sisačko-moslavačke županije sa gotovo 200 bodova manje, odnosno sa 649. U top 30, nema više nikoga iz Međimurja.

No, zato u top 30 stada holstein pasmine, na desetom se mjestu našao Zlatko Novak iz Svetog Urbana, na 14. mjesto EC Farmu iz STrahoninca.

(vv)

Ostavi komentar