Mame Marina i Aleksandra kažu: Rajski plin pomaže!

rajski plin
Aleksandra i Marina rađale su pomoć rajskog plina koji im je pomogao opustiti tijelo i olakšati porod

Koliko žena, toliko i različitih iskustava poroda. I ne samo to, već su i različiti porodi kod iste žene često sasvim različita priča. Porod je bez sumnje najvažniji događaj u životu žene, one će ga opisati i kao najljepši, iako se često dogodi da tu zapravo ima malo što lijepo. Na kraju je najvažnije “da je dijete zdravo” i sve drugo se zaboravi. 

Ipak, novo vrijeme donosi sve suvremenije metode kojima se olakšava rađanje, a među njima je i rajski plin koji je ubrzo nakon dolaska u ŽB Čakovec postao hit među rodiljama. Posebice jer je naša bolnica prva u Hrvatskoj u kojoj se on koristi prilikom poroda (do sada je to bila privilegija žena koje su rađale u privatnim poliklinikama).

Marina Čižmešija Hertel iz Donje Dubrave i Aleksandra Biškup iz Svetog Martina na Muri cimerice su u čakovečkoj bolnici koje će se zahvaljujući rajskom plinu poroda sjećati s osmijehom na licu. One su među 30 žena koje su imale prilike rađati uz pomoć rajskog plina, a koji je u našu bolnicu stigao krajem kolovoza. 

Marina i Aleksandra podijelile su svoja iskustva rađanja uz udisanje plina, a zajednički je nazivnik znatno opuštanje koje olakšava trudove. Obje su rodile svoje drugo dijete, tako da su mogle usporediti prvi porod, te drugi uz pomoć plina. 

O rajskom plinu, ali i raznim “cakama” koje ženama mogu olakšati porod razgovarali smo s Karmen Cecarko Vidović, prvostupnicom primaljstva i glavnom primaljom u Odjelu rodilišta s rađaonicom i patologijom trudnoće u Županijskoj bolnici Čakovec. 

Sve o porodu u čakovečkoj bolnici pročitajte u članku naše novinarke Dore Vadlja u novom broju Međimurskih novina, koje možete kupiti od danas, 20. rujna, na prodajnim mjestima diljem Međimurja.  

FOTO: Zlatko Vrzan

karmen cecarko vidović
Karmen Cecarko Vidović glavna primalja čakovečkog rodilišta pokazuje masku kojom se udiše rajski plin

Ostavi komentar