FOTO: Svečana procesija i sveta misa u čast Porcijunkule

Svečana procesija povodom blagdana Gospe od Anđela

U crkvi sv. Nikole u Čakovcu danas je tradicionalno proslavljen blagdan Gospe od Anđela- Porcijunkule. Slavlje je započelo svečanom procesijom, a nastavljeno svetom misom koju je predvodio ljubljanski nadbiskup mons. Stane Zore.

– Danas smo se okupili da zahvalimo Bogu na daru Majke Božje i sv. Franje Asiškog. Sveti Franjo nadasve je ljubio Boga i svakog čovjeka. S takvom je ljubavlju sve ljude želio približiti Bogu i htio da svi  postanu dionici Božje blizine.- kazao je na početku propovijedi ljubljanski nadbiskup mons. Stane Zore i opisao kako je sv. Franjo dobio nadahnuće da moli papu za oprost grijeha.

U nastavku propovijedi istaknuo je da se danas, s obzirom na društvo u kojem živimo, svi vjernici moraju zapitati što je temelj vjere. Živjeti po istinskoj vjeri znači biti spreman na odricanje i znati reći ne, naglasio je mons. Stane, i dodao da su vjernici izgubili svijest o božjoj prisutnosti, odnosno svijest o počinjenim grijesima.

Svečano misno slavlje predvodio je ljubljanski nadbiskup mons. Stane Zore

Blagdan Porcijunkule morao bi biti poticaj vjernicima da radosno stanu pred Boga kad ispovijedaju svoje grijehe jer je to jedini put u nebesko kraljevstvo.

Svečanoj misi prisustvovao je i nedavno imenovan generalni vikar i prepozit Stolnog kaptola te predsjednik Caritasa Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić, kao i velik broj vjernika i hodočasnika koji su došli iz susjednih država.

Misno slavlje svojim je pjevanjem uveličao mješoviti zbor crkve sv. Nikole i sv. Antuna.

Na blagdan Gospe od Anđela vjernici mogu dobiti porcijunkulski ili potpuni oprost od vremenitih kazni. Prema kršćanskom vjerovanju, porcijunkulski oprost izmolio je 1216. godine sv. Franjo od pape Honorija III., koji je odredio posebni oprost svima onima koji pohode crkvicu Porcijunkulu te se ispovjede i pokaju za svoje grijehe.

Kasnije se taj oprost prenio na sve franjevačke crkve te se danas može dobiti u svim franjevačkim crkvama diljem svijeta, pa tako i u crkvi sv. Nikole u Čakovcu.

Zato podsjećamo sve vjernike, porcijunkulski oprost možete dobiti danas do ponoći ako se ispovjedite, pričestite i izmolite Vjerovanje, Očenaš te se pomolite na nakanu Svetog Oca.

FOTO: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar