FOTO Hrvatski olimpijski dan: Pogledajte kako su bili aktivni čakovečki školarci i vrtićarci

Hrvatski olimpijski dan Čakovec osnovnoškolci1

Čakovečke predškolske i osnovnoškolske ustanove pridružile su se obilježavanju Hrvatskog olimpijskog dana.

U Dječjem vrtiću Cipelica taj dan se redovito obilježava više od destljećja, a izuzetak nije bila ni ova godina. Kako je objasnila ravnateljica vrtića Gordana Šoltić Siladi sva djeca iz matičnog vrtića Cipelica, ali i djeca u Cvrčku, Vjeverici, Pirgu i Zvjezdicama bila su uključena u aktivnost.

I ove godine, kao i prethodnih deset, aktivnost u vrtićima odrađena je uz pomoć Gimnastičkog kluba Marijan Zadravec Macan i njihovih trenera.

U vrtiću Cipelica tako su djeca izvodila elemente raznih sportova kao što su gimnastika (kolut naprijed), košarka (ubacivanje lopte u koš), nogomet (igra), rukomet (bacanje loptice u cilj), atletika (trčanje preko prepona) i odbojka(odbijanje balona).

Trenerica u klubu Tanja Mesarić Novak tom prilikom je istaknula kako je cilj zainteresirati što veći broj mališana na bavljenje sportom. “U današnje vrijeme veliki problem predstavlja pretilost, a ona za sobom povlači brojne bolesti od dijabetesa do različitih srčanih oboljenja. A sve se to može riješiti bavljenjem sportskim aktivnostima” poručila je Mesarić Novak.

Macanovci su bili glavni asistenti i u vrtiću Cvrčak gdje su odradili zagrijavanje, postavili poligon s različitim preprekama i na kraju rastezanje.
Hrvatski olimpijski dan obilježen je u I. osnovnoj školi tradicionalnim pješačenjem od škole do izletiša Hozjan u Mačkovcu gdje su održane različite sportske igre te nogometna utakmica protiv ekipe OŠ Šenkovec. Sudjelovalo je preko 600 učenika od 2. do 8 razreda te 50 učitelja.

U II. osnovnoj školi od 10 do 12 sati organizirana su sportska natjecanja: graničari, nogomet, košarka i štafetne igre. Odigrana je revijalna utakmica između učenika i učitelja koju su dobili učitelji rezultatom 5:2, a nakon nje đaci su mogli igrati stolni tenis, badminton,odbojku ili košarku. Učitelj Mladen Dešić naglasio je kako je ispunjen cilj omasovljenja i uključenja djece u sport. Pohvalio je akciju jer se svake godine 10. rujna preko milijun ljudi u Hrvatskoj bavi sportom.

II. osnovna škola Hrvatski olimpijski dan obilježit će u srijedu 12. rujna od 10.30 – 12:00 sati na terenima kod škole. Prije samog početka svi učenici zajedno sa svojim razrednicima i učiteljima škole pod vodstvom profesora TZK održati će zajedničko izvođenje pripremnih vježbi na nogometnom terenu. Nakon zajedničkog vježbanja učenici će moći vidjeti prezentacije raznih udruga s kojima škola godinama surađuje. Centar za odgoj i obrazovanje pak će svoje obilježavanje dana imati u četvrtak 13. rujna.

Svi sudionici Hrvatskog olimpijskog dana imali su na sebi bijelu majicu. Bijela boja na simboličan način predstavlja prijateljstvo među ljudima, kao što to čini zastava prijateljstva – olimpijska zastava na kojoj pet isprepletenih krugova na bijeloj pozadini povezuje cijelo čovječanstvo.

I ove godine Čakovec je zahvaljujući vrtićarcima i školarcima ispunio cilj manifestacije: razvijanje svijesti o ulozi sporta u društvu, masovnijem uključivanjem građana u sportske aktivnosti, podizanja svijesti o važnosti redovitog bavljenja tjelesnim aktivnostima i edukacija mladih o olimpijskom pokretu i njegovom značaju.

Ostavi komentar