Gradonačelnik Preloga: Trebamo zapeti na razvoju turizma

Ljubomir Kolarek
Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga

Blagdan svetog Nikole, 6. prosinca ujedno je i Dan Grada Preloga. DAtum nije izabran slučajno jer se upravo tog dana, daleke 1264. godine po prvi put u nekom pisanom dokumentu spominje ime Preloga. Radi se naime, o povelji hrvatskog bana Rolanda od Ratolda,odnosno presudi za posjed Trnava.

Iste je godine ban izdao i povelju u kojoj stoji da grof Lankret mora ustupiti dio svog imanja hospitesima, njemačkim obrtnicima, koji su se počeli naseljavati na tom području u drugoj polovici 13. stoljeća s ciljem razvoja obrta. A obrt i poduzetništvo i danas su glavna obilježja po kojem je ovaj naš grad poznat u Hrvatskoj. I dok se gospodarstvo razvija dalje već po inerciji, gradonačelnik Ljubomir Kolarek, ističe kako se sada sve snage preusmjeravaju na razvoj turizma.

Dan Grada, prava je prilika za razgovor s gradonačelnikom koji, ponovno iza sebe ima uspješnu godinu prepunu završenih kapitalnih projekata poput otvaranja Poduzetničkog centra ili obnovljenog i dograđenog dječjeg vrtića Fijolica.

*Prelog ima realizirane gotovo sve kapitalne investicije i stječe se dojam kako je praktički već sve napravljeno. Gradonačelniče, što ima novoga u proračunu za iduću godinu koji je ipak 10-tak milijuna kuna manji od ovogodišnjeg?

– Istina, nema više velikih milijunskih kapitalnih investicija kao do sada no to ne znači da ih neće biti dalje. Proračun smo uravnotežili na 47,6 milijuna kuna s time da su se u njemu našle i neke nove stavke. U prvom redu to su stavke vezane uz potpore male i srednjim poduzetnicima, poduzetnicima početnicima, ženama koje kreću samostalno u poduzetničke vode, poljoprivrednicima i OPG-a.

Za tu namjenu, preko Hrvatske banke za obnovu i razvoj osigurali smo 5 milijuna kuna s time da bi mi sufinancirali kamatu u visini od 2%. Maksimalni iznos potpore po jednom poduzetniku je 700.0000 kuna. To je mjera koja bi možda u nekom segmentu kredita mogla anulirati kamatu.

Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Međimurskih novina koje od petka, 6. prosinca, možete kupiti na prodajnim mjestima diljem Međimurja.

Ostavi komentar