28.1 C
Čakovec
Subota, 2 rujna, 2023

Građevinski inženjeri i tehničari Međimurja na sajmu graditeljstva i arhitekture BAU u Münchenu

Članovi Društva građevinskih inženjera i tehničara Međimurja DGITM Čakovec posjetili su vodeći svjetski sajam graditeljstva i arhitekture BAU u Münchenu od 21. do 23. travnja.

Dojmove sa stručnog putovanja donosimo u nastavku:

– Prvog dana posjetili su gradove smještene uz jezera Gornje Austrije. Na jugozapadnoj obali Hallstattskog jezera smjestio se grad Hallstatt, najpoznatiji po najstarijem rudniku soli, a za sam grad je vezana halštatska kultura (razdoblje starije željeznog doba). Unatoč tome što je kopneni pristup do grada izgrađen tek 1890. godine radi se o jednom od najstarijih naselja u Europi. Do tada se do grada moglo doći jedino vodenim putem preko jezera.

Sljedeće odredište je bio grad Bad Ischl, poznat po termalnom lječilištu i ljetnoj rezidenciji cara Franje Josipa I i carice Sisi.

U poznatom zimskom skijalištu na sjevernoj obali jezera Wolfgangsee u St. Wolfgangu posjetili su hodočasničku crkvu. Sveti Wolfgang je prema legendi bacio sjekiru niz planinu kako bi odabrao mjesto gradnje. Osim toga, nagovorio je vraga da pridonese izgradnji, a za uzvrat mu je obećao dušu prvog živog bića koje uđe u crkvu. Međutim, Sotona je bio razočaran jer je prvo stvorenje preko praga bio vuk.

Putnici su drugog dana u Muenchenu posjetili vodeći svjetski sajam graditeljstva, arhitekture i materijala BAU. Glavne teme sajma su Izazov klimatskih promjena, Digitalna transformacija, Kuće budućnosti, Resursi i recikliranje te Modularna, serijska i montažna gradnja. Izlagači iz vodećih svjetski poznatih poduzeća su se već ranije predstavili članovima DGITM-a kroz brojne stručne seminare, što ih Društvo redovito organizira. Međimurski građevinari su oduvijek bili u korak s najnovijim dostignućima u graditeljstvu.

Nakon obilaska sajma su posjetili najuže središte Muenchena, glavni grad pokrajine Bavarske. Najviše ih se dojmila katedrala Frauenkirche, čiji su tornjevi visine 98 m daleko vidljivi jer su zbog lokalnih propisa ograničene visine svih ostalih zgrada. Obilazak su završili na večeri u tipičnoj bavarskoj pivnici s tradicionalnim menijem od pečenog bunceka uz pšenično pivo.

Trećeg dana putovanja posjetili su dvorce Bavarske, koje je izgradio bavarski kralj Ludwig II. Palača Linderhof je relativno mala, ali ima impresivno unutarnje uređenje, koje nalikuje na francuski Versailles, što ne čudi jer je uzor Ludwigu II bio Kralj sunca Luj XIV. Vrtovi koji okružuju palaču smatraju se jednim od najljepših kreacija historicističkog dizajna vrtova.

Nažalost, Venerinu špilju putnici nisu mogli posjetiti jer je zbog restauracije zatvorena za posjetitelje do 2024. godine. Špilja je potpuno umjetna i izgrađena je kao ilustracija prvog čina Wagnerovog Tannhäusera, s kojim je Ludwig II bio prijatelj. U špilju su ugrađena 24 dinama pa je već u vrijeme Ludwiga II bilo moguće osvijetliti špilju u promjenjivim bojama.

Posljednje odredište je bio Neuschwanstein, jedan od najpoznatijih dvoraca na svijetu. Gradio se od 1869. do 1886. godine u stilu njemačke romanike na površini od oko 5.935 m2. Od planiranih 228 prostorija, završeno ih je bilo svega 15. Smješten je u planini na visini od 200 m iznad postojeće ceste, što je bio veliki izazov za ondašnje graditelje. Opremljen je bio tehničkim detaljima koji su odgovarali tadašnjem poimanju modernog života, kao npr. centralni sustav grijanja i električna zvonca za poslugu. Arhitektura je bila uzor za izgled bajkovitog Disneyevog dvorca. Pohranjene zalihe zlata su pred kraj Drugog svjetskog rata bile odvezene na do današnjih dana nepoznato mjesto. Prema nekim teorijama potopljene su u obližnjem jezeru Alatsee, ali to nikada nije dokazano.

Veselo raspoloženje međimurskih građevinara je odlično prkosilo lošoj kišnoj vremenskoj prognozi jer je tijekom sva tri dana putovanja bilo sunčano i ugodno toplo.
Pogledajte kakvih su se ljepota nagledali putem.

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
610SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE