Grad Mursko Središće gospodarski raste 8 posto, što je tri puta brže od Hrvatske

Mursko Središće , gospodarski rast
Mursko Središće proživljava gospodarki uzlet

Gospodarstvenici, obrtnici, vlasnici OPG-ova okupili su se na tradicionalnom godišnjem susretu koji organizira Grad Mursko Središće u motelu Ilonka. Na susret s njima došao je i ministar gospodarstva Darko Horvat.

Grad Mursko Središće zadnjih godina gospodarski raste po stopi od 8 posto. U samo godinu dana od kraja 2017. do kraja 2018. broj nezaposlenih na području grada pao s 211 na 160 nezaposlenih osoba.

Radnih mjesta na području grada je krajem 2017. godine bilo je 1490, a na kraju 2018. godine 1603. No ukupno zaposlenih je bilo i  preko 2000, jer dio zaposlenih radi i izvan područja grada. Rezultat tog rasta su i povećani prihodi od poreza na dohodak koji se slijevaju u gradsku blagajnu, istaknuo je gradonačelnik Dražen Srpak iznoseći podatke o gospodarskom uzletu grada.

U Murskom Središću je aktivno 74 obrta, 135 firmi i registrirano 105 OPG-ova. U poduzetničkoj zoni koja je teškom mukom otkupljena od Hrvatskih šuma preostala je samo jedna slobodna parcela, a i za nju je stiglo pismo namjere za kupnju, kazao je gradonačelnik Srpak.

Grad koliko je u njegovoj moći potiče ulaganje na svom području. Svi oni koji ulažu do 3 milijuna kuna u investicije na području grada, a u to im se priznaju troškovi izgradnje hale, opreme i ulaganje u energente, oslobođeni su plaćanja komunalnog doprinosa.

Darko Horvat, ministar gospodarstva je okupljenim poduzetnicima iznio optimistične procjene. Zbog suficita u državnom proračunu očekuju povećanje ocjene kreditnog rejtinga za Hrvatsku, u investicijski rejting. Dodao je da stvaraju povoljniji zakonski okvir za poduzetnike slušajući realni sektor. Iz tih osluškivanja su iznjedrili 314 mjera za izmjenu administrativnog okvira radi poboljšanja uvjeta poslovanja. I na ovom skupu je poduzetnicima skrenuo pozornost na novi rad inspektorata od 1. travnja, a posebno na pet ključnih članaka u zakonu koji govore o tome što inspektori prilikom inspekcijskog nadzora neće smjeti činiti. Uputio ih je da zakon mogu potražiti na web stranici ministarstva gospodarstva.

Optimistično je najavio da se stvaraju pretpostavke za rast gospodarstva na državnoj razini od 5 posto do kraja mandata Vlade. Unutar godinu, dvije očekujem kako će svi oni koji su lakomisleno iselili iz Hrvatske u Irsku ili drugdje vraćati se natrag u Hrvatsku, kazao je ministar Horvat. Pohvalio je grad Mursko Središće zbog ubrzane stope gospodarskog rasta od 8 posto, jer je to tri puta brži rast od hrvatskog prosjeka.

 

Ostavi komentar