Bitcoin, Etherneum i druge kriptovalute na jednostavan način

Živimo u zanimljivom monetarno – programerskom dobu, možda najzanimljivijem još od zlatne groznice i pada burzi tridesetih godina prošlog stoljeća. Danas je došlo vrijeme kriptovaluta, digitalnog novca i novih tehnologija. Baš o tome govorila je prva čakovečka konferencija o kriptovalutama “BloČK”.

Dr. sc. Ivan Voras na BloČK
Dr. sc. Ivan Voras na BloČK

Za Bitcoin i njegov astronomski rast svi ste čuli, cijena mu ovih dana prestiže i 100.000 kuna, a očekuje se da bi mogao vrijediti i deset puta toliko. Sve je veća potražnja, procjenjuje se da se nekih stotinjak tisuća novih računa otvara dnevno, a kriptovalute su sve moderniji način plaćanja. Na konferenciji je bilo riječi o njihovoj regulaciji, nastanku, kreiranju i mogućoj zamjeni svjetskih dominantnih valuta kriptovalutama, a osvrt i kasnija radionica vezala se baš uz tehnologiju “blockchain” na kojoj su kriptovalute građene i primjenu iste na praktičnim primjerima.Sam događaj vodio je i moderirao Bruno Škvorc, čakovčanin, programer i lingvist, jedan od kreatora koncepta hrvatskog digitalnog novca. Taj koncept prvog hrvatskog digitalnog novca prigodno su imenovali dKuna.

– Prvi BloČK je definitivno uspio. Okupili smo preko stotinu entuzijasta, developera, programera i interesenata u kriptovalute, pokazali budućnost i smjer kretanja tehnologija i nadamo se započeli jedan novi trend ne samo u Međimurju već i u cijeloj regiji, osvrnuo se na prvi BloČK Bruno Škvorc, organizator i moderator.

BloČK se, kao prva konferencijska radionica blockchain tehnologije u SEE regiji održao u visokotehnološkom prostoru Tehnološko inovativnog centra Međimurja u vojarni Čakovec. Konferencija je bila održana na engleskom jeziku zbog međunarodne prirode.Mislav Javor otvorio je konferenciju kratkom poviješću novca i uveo nas u svijet digitalnih kriptovaluta, dok je Belma Gutlić nastavila s osvrtom na valutu i mogućnosti koje pruža Ethereum, druga po redu najveća kriptovaluta, i ujedno programabilni novac.

U konferencijskom dijelu BloČK-a govorili su i Tonimir Kišasondi sa varaždinskog FOI-ja, te Ivan Voras, (vjerojatno najveći demistifakator pojmova Bitcoin i blockchain na ovim prostorima i autor knjige “The Sceptic’s guide to Bitcoin“, Amazonove uspješnice na području ove tematike, op. ur.).
Teme su bile gotovo pa zajedničke: sigurnost, plaćanje, izazovi, i budućnost kriptovaluta.

U prvom dijelu konferencije htjeli smo približiti kriptovalute i tzv. običnim smrtnicima, te predstaviti tehnološke prednosti koje kriptovalute nude, dok je drugi dio bio predviđen za razvoj, programiranje i dublje istraživanje digitalnog novca. Fokusirali smo se na tehnološki napredak a ne na špekulacije oko cijena čime su mediji danas jednostavno zasićeni, zbog čega i smatramo da je posjećenost bila toliko velika, za kraj kaže organizator.FOTO: Nikola Strahija

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE