Tvrtka Construct iz Čakovca: Nema kompromisa oko sigurnosti gradnje

Otac Stjepan je prokurist, a sin Tihomir direktor firme CONSTRUCT 

Ako dođe do toga da je investitor spreman tjerati mak na konac tako da ne prihvaća propise i standarde, mi odustajemo od gradnje, naglasio je Tihomir Hudiček, direktor CONSTRUCTA

Stupovi građevinske firme CONSTRUCT iz Čakovca su otac i sin Stjepan i Tihomir Hudiček. Otac Stjepan je prokurist, a sin Tihomir direktor firme CONSTRUCT. Trenutno imaju 14 zaposlenih, a do sada su odradili 40 stambenih objekata, što kao investitori u stambenu izgradnju ili kao izvođači radova s vlastitom operativom. Otac Stjepan iskusni je građevinski inženjer iza kojega su deseci izgrađenih velikih i kompleksnih, ali i manjih građevina na kojima je radio kao voditelj ili glavni inženjer u zemlji i inozemstvu, a sin Tihomir otišao je korak dalje i otvorio građevinsku firmu računajući upravo na bogato očevo graditeljsko iskustvo.

– Počelo je tako što sam od malih nogu slušao očeve priče o gradilištima, gradnji jer je otac 40 godina proveo u građevinskoj operativi na velikim, ali i manjim objektima, otkrio nam je Tihomir. Građevina mi je ušla u krv i prije 10-ak godina javila se potreba za stvaranjem vlastita doma i onda smo krenuli s gradnjom obiteljske kuće za svoje potrebe, a da bi se to pretvorilo u posao.

Tihomir je završio srednju strojarsku školu, a po struci je i ekonomist pa bi se reklo da drži tu stranu poslovanja firme, ali se oslanja na očevo znanje iz struke, ali u firmi imaju još jednog zaposlenog inženjera.

Od 2012. godine, kada je firma osnovana, bave se i investicijama u stanogradnju. Počeli su od investiranja u stanogradnju, da bi poslovanje proširili i na formiranje vlastite građevinske operative. Do sada su izgradili 40-ak stambenih objekata na području Čakovca, Preloga i Varaždina, a posebnu pozornost posvećuju sigurnosti gradnje.

Sigurnost gradnje je jako važna, pokazali su to i događaji s potresom pogođenih područja u Zagrebu i na Banovini, istaknuo je Tihomir Hudiček, direktor CONSTRUCTA.

– Sigurnost građevine je najvažnija. To je za nas pitanje u kojemu ne idemo u kompromis s investitorom, naglasio je. Dodaje: – Oko svih ostalih stvari možemo razgovarati, ali oko statike, odnosno u žargonu rečeno sigurne gradnje nema rasprave. Ima investitora koji bi bili za kompromise opravdavajući se da se neke stvari ranije nisu radile kao sada i koji bi rado smanjili količinu potrebne armature od propisane za ugradnju u temelje, jer, kažu, da se nekada nije toliko stavljalo. No, mi na to ne pristajemo, kaže. Nastavlja: –  Ako dođe do toga da je investitor spreman tjerati mak na konac tako da ne prihvaća propise i standarde, mi odustajemo od gradnje, naglasio je Tihomir.

Bili smo mirni zbog potresa jer smo gradili po propisima

– Osjećao sam se vrlo sigurno kad je bio posljednji potres u Zagrebu jer znam kakvu smo zgradu izgradili u Zagrebu i nisam se ničega bojao. A s druge strane, imao sam prilike vidjeti u Petrinji, gdje sam dva dana nakon potresa volonterski s dečkima iz firme pomagao u sanaciji posljedica potresa, kakve su posljedice loše gradnje i nepoštivanja propisa o sigurnosti. Kazao je: – U jednoj ulici možete vidjeti kuće istog godišta građenja, od kojih je jedna srušena, a druga prošla gotovo bez oštećenja. Tu je na djelu vidljivo što znači nepoštivanje propisa pri gradnji jer su i ranije postojali sigurnosni propisi, ali ih nisu svi poštovali. Može zakazati izvođač, nadzor, vjerojatno je investitor na to pristajao i dogodilo se što se dogodilo.

– U cijeloj toj priči inženjer gradilišta je najodgovornija osoba, kazao je otac Stjepan, iskusni inženjer koji je vodio mnoga gradilišta tijekom svoje karijere. On tvrdi: – Može pogriješiti statičar, projektant, ali glavni inženjer gradilišta mora uočiti sve nedostatke ili u projektu ili u statičkom računu. Mora prekontrolirati temelje. Temelji su najbitnija stvar. Vertikalna serklaža mora biti izgrađena po propisima i onda nema problema pri potresu. Objekti u Petrinji su se srušili mahom zbog nekvalitetne gradnje i nepridržavanja propisa koji su bili predviđeni statičkim računima.

Nema gradnje temelja bez kontrole inženjera

Inženjer Stjepan Hudiček kaže da je najvažnije da inženjer pri gradnji kontrolira temelje. Zgrada mora biti temeljena na zdravom tlu. Temelj mora biti na dubini da prođe zonu smrzavanja. Ne smije se ispod temeljnog objekta smrznuti tlo. Temelji moraju biti armirani i vertikalno i horizontalno po pravilima struke i tada nema straha od potresa. – Nigdje se na našim gradilištima ne smije betonirati bez mojeg prisustva ako kao inženjer gradilišta nisam prekontrolirao armaturu i dubinu temelja. To je i dužnost nadzornog inženjera, ističe.

Zanimljivo je spomenuti da je inženjeru Stjepanu Hudičeku jedan od prvih objekata bila izgradnja bolnice u Čakovcu, one iz početka 70-ih koju su samodoprinosom gradili svi Međimurci, gdje je bio glavni inženjer. Radio je na izgradnji stambenih objekata u Zagrebu, u naseljima Prečko i Ravnice, bio je na gradilištima u Zadru, Posedarju, Novigradu. Bio sam odgovorni na kliznim oplatama na novim silosima u Čakovcu. Radio sam u Njemačkoj na stambenim objektima u Dresdenu, u Kemerovu na kardio centru, ciglani u Lenjinsk-Kuznjecku u bivšem SSSR-u. Više i ne pamtim sve velike objekte na kojima sam radio. Sve te građevine iza njega govore o bogatom iskustvu koje prenosi u obiteljsku firmu.

Savjet kupcima: Kvaliteta zgrade je u čvrstoći konstrukcije, a ne u završnom glancu

Kad prosječan kupac dođe kupiti stan, nitko ne postavlja pitanja o temeljima i statici zgrade, nego svi više gledaju završni glanc, kako su izvedene fuge između pločicama ili kako je obojen zid. Na temelju tih stvari kupci stvaraju dojam i o kvaliteti gradnje, kaže Tihomir Hudiček. Međutim, trebali bi postavljati pitanja na čemu leži ta zgrada, kakvi su temelji te zgrade i kakva je statika, kakvi su izvođači koji su gradili tu zgradu. Dodaje: – Šteta što u svijesti prosječnog kupca ne postoji takvo razmišljanje, kazao je Tihomir Hudiček. Možda ih posljednji događaji navedu da se pri kupnji ili gradnji nekretnine posvete i raspitaju i o tome. Sigurnost budućeg doma puno je važnija od završnog glanca na temelju kojega se stvara dojam o kvaliteti nekretnine. Potres u Petrinji nam je pokazao da svi puno više moramo razmišljati o temeljima, a manje o kozmetici zgrade, poručio je Tihomir Hudiček.

Razvoj građevinskih projekata stanogradnje

Tvrtka CONSTRUCT d.o.o. građevinski projekat sagledava u cijelosti. Sve faze uključene – od odabira zemljišta (ako ga nemate), projektanta, izvođača građevinskih radova, elektroinstalaterskih radova, strojarskih radova, završnih radova,… do upisa izgrađenog objekta u Zemljišne knjige. Vama pružamo mogućnost da u svim fazama razvoja Vašeg projekta sudjelujete kao aktivni promatrač. Time dajemo do znanja da svakoj Vašoj uloženoj kuni dajemo punu vrijednost!

MI SMO VAŠ ISTINSKI PARTNER!

Kontaktirajte nas

CONSTRUCT d.o.o.
Vrtna 5
HR – 40.000 Čakovec
Tel. +385 40 365 – 266
M. +385 98 366 – 266
E-mail: [email protected]
W. www.construct.hr

Ostavi komentar