Tvrtka Allvar iz Peklenice: Laserom do dobre kvalitete zavara uz veću brzinu

Alvar d.o.o. je tvrtka iz Peklenice koja se već više od dvadeset godina bavi proizvodnjom inox tankova za vino, pivo, med i ostale tekućine. U izradi tankova koriste materijale naviše kvalitete uz najmodernije procese varenja i obrade inox materijala. Mihael Frančić, direktor tvrtke Allvar d.o.o., veoma je zadovoljan novim načinom zavarivanja inox materijala laserom te kaže:

– Kupili smo prošle godine jedan laser za zavarivanje tankih inox limova, snage 1000 wata od tvrtke Laser Solution iz Donjeg Kraljevca, tvrtke koja se bavi prodajom servisom i montažom lasera već dugi niz godina. Laser me stajao oko 20 tisuća eura, što u prvi mah izgleda skupo. Trenutno u svijetu ne postoji bolja tehnologija u varenju tankih limova. No, uvjerili smo se da laser za zavarivanje vrijedi svakog uloženog eura. Prema našem iskustvu može zamijeniti sve načine zavarivanja koje smo do sada obavljali TIG postupkom. Najveća prednost je kvaliteta zavara i tri puta veća brzina od standardnog varenja. Kako varimo pretežno tanke materijale, kvaliteta i reciznost je izuzetno važna, a osim brzine, po zavaru nema dodatne obrade brušenja, nego odmah može na elektropoliranje i spremno je za upotrebu. Prednost je i mogućnost varenja zatvorenih posuda pod tlakom. Ukratko, to je investicija koja se brzo isplati i koja donosi značajne pomake u kvaliteti preciznog zavarivanja.

Vrijeme učenja sto puta kraće

S laserom je izuzetno lako baratati, pa se laserom može kvalitetno naučiti zavarivati već za nekoliko dana. Kod klasičnog TIG-postupka potrebno je vježbanje od 6 do 7 mjeseci. Dobije se precizan i fokusirani zavar uz minimalni unos energije u mjesto zavara što rezultira manjim deformacijama materijala, kvalitetan provar materijala i formiranje korijena zavara. Nepotrebna je mehanička obrada zavara, a postoji i mogućnost automatskog dodavanja žice kod varenja debljih materijala.

Ulaganje u nove laserske tehnologije

Poduzeće Allvar kontinuirano ulaže u nove tehnlogije. Tako je prošle godine nabavilo laser za rezanje limova od istog dobavljača, ove godine laser za varenje, u planu je ulaganje u lasersku tehnologiju u vidu laserskog čišćenja, kao i u ostale tehnologije za metal, koje sve više napreduju. Velika je prednost blizina dobavljača, brza intervencija i pomoć kod implementacije strojeva i servisa, kao i partnerski odnos u rješavanju konkretnih situacija u proizvodnji.

Ostavi komentar