Tone zlata u otpadu: Otkriveno blago vrijedno 720 milijuna dolara

zlato
ilustracija

Nakon pet godina istraživanja, borski Institut za rudarstvo i metalurgiju (IRM) i japanski Fakultet “Akita”, došli su do fantastičnih podataka prenosi poslovni.hr

Naime, ispitivanjima površine od 10.000 kvadratnih kilometara, za što su korištena i dva satelita Japanske svemirske agencije, ustanovljeno je da na potezu između Bora, Majdanpeka, Dunava i Timoka ima toliko rudarskog otpada iz kojeg bi se, uz primenu najpovoljnije tehnologije, moglo “izvući” oko 90.000 tona bakra i blizu četiri tone zlata, čija je vrijednost veća od – 720 milijuna dolara. Ovo je, za “Novosti”, potvrdio dr. Mile Bugarin, direktor IRM.

-Prije pet godina, na osnovu sporazuma između vlada Srbije i Japana, IRM i Fakultet “Akita” započeli su projekt, vrijedan pet milijuna dolara, koji je za cilj imao istraživanje prostora koji je bio pod neposrednim utjecajem rudarske proizvodnje. Na osnovu tih istraživanja, za što su naši partneri iz Japana koristili i dva satelita, došlo se do podataka da je u rudarskom otpadu, po sadašnjim cijenama metala, “zarobljeno” više od 720 milijuna dolara – objašnjava dr. Bugarin.

Ostavi komentar