Tolušić: Međimurski proizvodi trebaju se koristiti u školama, vrtićima i drugdje

ministar Tomislav Tolušić Čakovec
Doručak s hrvatskih farmi u Čakovcu, Foto: zv

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić jutros je stigao u Čakovec te se odmah uputio u hotel Park na manifestaciju „Doručak s hrvatskih farmi“.

Uz mlijeko i mliječne proizvode, meso, jaja, med i kruh s oznakama Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi, Kruh hrvatskih polja, Med iz Lijepe naše i Jaja hrvatskih farmi, koji su bili posluženi na međimurskom Doručku s hrvatskih farmi, predstavljena je i lokalna poljoprivredna proizvodnja specifična za Međimursku županiju.

Ministar Tolušić je istaknuo da bismo trebali doručkovati hrvatsko mlijeko, meso, jaja i kruh svaki dan, ne samo zato što je svježije, zdravije i bolje od uvoznog, nego zato što dajući prednost lokalnom proizvodu štitimo hrvatsku poljoprivredu.

Ministra je kazao i da se zalaže da se što više domaćih, međimurskih proizvoda koristi u školama, vrtićima te svim drugim ustanovama u kojima se priprema hrana. Tolušić je dodao i da se samo dolaskom na teren može uvjeriti da se radi o zaista kvalitetnim domaćim proizvodima, a ne uvoznima.

Prije svega cilj je na ovaj i mnoge druge načine poticati promociju hrvatskih proizvoda. Ja sam ministar hrvatskih poljoprivrednika, a ne neke druge, pa ono što želim je da u Hrvatskoj proizvodimo i prodajemo što više naših domaćih proizvoda, koji su najkvalitetniji i najbolji koje možemo pronaći na našem tržištu. Prema tome, kupnjom hrvatskih proizvoda, kupujemo kvalitetno, kupujemo zdravstveno ispravno i pomažemo hrvatsku poljoprivredu i hrvatsko gospodarstvo – rekao je u uvodu ministar te zahvalio domaćinu na sudjelovanju u projektu.

ministar Tomislav Tolušić Čakovec

Ovakva manifestacija Međimurju iznimno puno znači jer je to za nas svojevrsni nastavak svega onoga što mi već radimo već godinama sustavno, prezentiramo svoje poljoprivrednike, obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva, ali i spajamo poljoprivredu i turizam. Naime, naši vlasnici smještajnih kapaciteta i djelatnici u turizmu već danas imaju sporazumne ugovore s OPG-ovima gdje se turistima ovdje nudi domaća svježa hrana proizvedena s međimurskog vrta –  dodao je međimurski župan uz naglasak da na taj način proizvođači imaju siguran plasman svojih proizvoda, a turisti svijest da jedu zdravu hranu koja je proizvedena u Međimurju.

Da je to recept za cijelu Hrvatsku, potvrdio je i predsjednik poljoprivredne agencije koji je objasnio da se ovi susreti organiziraju  jer agencija posjeduje alate kojima može dokazivati slijedivost proizvoda.

Pozivu Hrvatske poljoprivredne agencije, organizatora „Doručka s hrvatskih farmi“, i posjetu ministra odazvale su se velike međimurske tvrtke poput Perutnine Ptuj Pipo Čakovec, Poljoprivredne zadruge Čakovec, Agromeđimurja, kao i predstavnici brojnih OPG-ova s našeg područja.

Svoj posjet ministar je nastavio sastankom s predstavnicima poljoprivrednih udruga, a u 12 sati odlazi na otvaranje proizvodne linije jedne tvrtke.

ministar Tomislav Tolušić Čakovec

Ostavi komentar