Stimulativna nagrada za srednjoškolce u Čakovečkim mlinovima iznosi do 1000 kuna

suradnja mlinova i ss prelog

Srednja strukovna škola bez suradnje s gospodarstvom nema smisla postojati. Svjesni su toga u SŠ Prelog pa su ususret predstojećim upisima učvrstili suradnju s Čakovečkim mlinovima.

Osigurana stručna praksa pod vodstvom iskusnog mentora, stimulirajuća nagrada, upoznavanje s tehnologijom rada i radnim kolektivom te zaposlenje odmah po završetku srednje škole, samo su neki od benefita koje nude Čakovečki mlinovi budućim srednjoškolcima koji upisuju smjer pekar-slastičar. Naime, već nekoliko godina unatrag, javlja se manjak kvalificiranih pekara koji je eskalirao prošle godine. Taj manjak nastoje nadoknaditi internim edukacijama te suradnjom s preloškom Srednjom školom.

– Zanimanje pekara je čisti posao budući da se radi o hrani. Naime, svako poduzeće koje drži do sebe, postavilo je visoke standarde i zahtjeve u skladu sa normama EU koji garantiraju zdravstvenu ispravnost proizvoda. Iako je posao pekara uglavnom noćni rad, suvremena tehnologija polako sve seli u jutarnje sate – objasnio je Robert Novak, voditelj pekarske proizvodnje u Čakovečkim mlinovima.

Trenutno su na praksi u Mlinovima četiri učenika i omogućeno im je zaposlenje ako to budu željeli.

A da vlada deficit pekara svjedoči i činjenica kako je lani taj smjer upisao samo jedan učenik.

– Ja apeliram na učenike i njihove roditelje da dobro razmisle što i koju će školu upisati njihovo dijete. Škola u Međimurju, stručna praksa kao i garantirani posao sa redovitim i stimulativnim primanjima u rodnom kraju trebao bi biti jedan od glavnih faktora pri odabiru zanimanja – dodao pak je ravnatelj škole, Tomislav Gregur.

Inače, stimulativna nagrada za srednjoškolce u Mlinovima iznosi od 700 – 1 000 kn dok je početna neto plaća pekara oko 4 700 kn. Tome se pridaje noćni rad, rad vikendom ili praznikom, pa prijevoz i slično.

(vv)

Ostavi komentar