Radnici tiskare Zrinski počeli dobivati minimalac uz pomoć Agencije za osiguranje radničkih tražbina

Okupljanje radnika Zrinski
Radnici Zrinskog ipak će ovih dana dobiti barem jednu plaću, a nakon toga još dvije

Već smo pisali o agoniji koja traje u najpoznatijoj čakovečkoj tiskari Zrinski zadnjih nekoliko mjeseci. Kako saznajemo od sindikalista, za sve radnike stigla je i jedna dobra vijest, u moru loših, prvenstveno toga da više nema svijetle budućnosti, odnosno dosadašnjih stotinjak radnih mjesta zbog stečaja koji bi trebao konačno biti pokrenuti za nekoliko dana.

Naime, radnicima će biti barem isplaćeni minimalac za tri plaće koje nisu dobili za rujan, listopad i studeni preko Agencije za radničke tražbine. Također radi se na tome da se nakon pokretanja stečaja ne zaustavi proizvodnja kako bi se dovršili dogovoreni poslovi, tako da bi i nakon toga ista Agencija radnicima osigurala još tri minimalne plaće.

Međutim, za tako nešto će biti potreban i dogovor s HEP-om koji već neko vrijeme najavljuje iskapčanje struje. Tvrtki su inače u međuvremenu isključen plin i telefoni.

Evo svih prava na koje imaju radnici kada se pokrene stečaj.

Zakonom su utvrđena prava koja radnik ostvaruje slučaju stečaja poslodavca:
– neisplaćene plaće odnosno naknade plaće, u visini do iznosa minimalne plaće za svaki mjesec zaštićenog razdoblja,
– neisplaćene naknade plaće za bolovanje na teret poslodavca ostvareno u zaštićenom razdoblju, u visini do iznosa minimalne plaće za svaki mjesec proveden na bolovanju,
– neisplaćene naknade za neiskorišteni godišnji odmor na koji je radnik stekao pravo do otvaranja stečajnog postupka pod uvjetima utvrđenim zakonom, u visini do iznosa minimalne plaće,
– otpremnine pod uvjetima utvrđenim zakonom, u visini polovice otpremnine utvrđene u stečajnom postupku, a najviše do polovice najvišeg iznosa zakonom propisane otpremnine. Otpremnina pod uvjetima utvrđenim zakonom je otpremnina koju je poslodavac dužan isplatiti radniku prema Zakonu o radu, ako mu otkazuje nakon dvije godine neprekidnog rada,
– pravomoćno dosuđene naknade štete zbog pretrpljene ozljede na radu ili profesionalne bolesti, u visini do jedne trećine pravomoćno dosuđene naknade štete.

Srećom da u tvrtki imaju logistiku kako bi se ipak nešto bezbolnije riješio sav ovaj nemili scenarij propasti nekada najveće tiskare na sjeveru Hrvatske, za razliku od nekih manjih tvrtki u kojima radnici često nakon kraha tvrtke ostanu “kratkih rukava”. Kada je tiskara Zrinski u pitanju, to se srećom ipak neće dogoditi.  (vv, dz)

Ostavi komentar