2.2 C
Čakovec
Subota, 25 studenoga, 2023

Proizvodnja PG iz Preloga slavi 10 godina poslovanja

Velika fešta povodom 10. obljetnice poslovanja tvrtke Proizvodnja PG, preloškog pogona tvrtke Paul Green, održava se u subotu, 1. srpnja. Slavlju će prisustvovati zaposlenici i voditelji hrvatske podružnice te oni iz matičnog poduzeća, a pridružit će se i brojni partneri te uvaženi gosti iz naše županije.

Tim smo povodom razgovarali s Bojanom Režonjom, direktorom Proizvodnje PG u Prelogu.

– U Prelogu smo vidjeli potencijal za stvaranje firme koja će sadržavati Razvojno-tehnološki centar s proizvodnjom i logistikom. Sve te pojmove sadržane u imenu firme vrlo smo brzo ostvarili, kazao je direktor. Dodaje: – Jedino nam nedostaje logistički centar za koji čuvamo parcelu i koji ćemo u bliskoj budućnosti preseliti u Hrvatsku.

Prije deset godina, 2013. godine, na dan kada je Hrvatska ušla u Europsku uniju, s radom je počela i tvornica obuće Proizvodnja PG u Prelogu, čija matična kuća ima sjedište u Austriji. Počeli su raditi s 54 radnika, a danas imaju 420 zaposlenih, od čega 330 žena, dok iz preloškog pogona danas dnevno izlazi 2.000 para modne obuće.

Nagrađuju 58 jubilaraca

Na svečanosti obilježavanja desete godišnjice firme, u subotu, 1. srpnja, 58 radnika iz Proizvodnje PG dobit će jubilarne nagrade. To su oni koji će do kraja ove godine ostvariti deset godina rada u firmi.

– U Proizvodnji PG postoji mogućnost internog napredovanja, tako smo iz našeg sektora školovali tehničare koji nadziru poslovne procese kod naših partnera za Grupaciju Paul Green. Uz to oni uvode u proizvodnju i nove modele kod partnerskih firmi zbog čega su na terenu od ponedjeljka do petka u drugim pogonima. Dva mlada preuzimača kože su 95 posto svog radnog vremena u Italiji gdje preuzimaju repromaterijal za cijelu grupaciju. U toj zemlji moguće je nabaviti kvalitetnu kožu za našu modnu obuću. U Hrvatskoj je nema. Dok su Italija i Portugal zaštitile svoju obućarsku industriju, hrvatska država u tome nije vidjela svoj interes, kazao nam je.

Po četiri para modne obuće godišnje svakom radniku na dar

Kao i mnoge proizvodnje, i Proizvodnja PG se nosi s kroničnim nedostatkom radne snage, zbog čega su se morali okrenuti i uvozu iste.

Direktor ipak ističe: – Činimo sve što je u našoj moći da naši radnici budu zadovoljni. Osiguravamo im i niz povlastica uz osnovnu plaću: besplatni i organizirani dolazak na posao. Da toga nema, ne bismo imali ni dovoljno radnika jer javni prijevoz ovdje ne funkcionira. Budući da se radi o posebnom prijevozu, nemamo pravo na odbitak PDV-a kao što to imaju javni prijevoznici. Godišnje s tom osnovom uplatimo 80.000 eura za PDV, a rado bismo taj novac dali radnicima za veće plaće, kazao je.

Uz osigurani prijevoz radnici dobivaju božićnicu, regres, organizirani prijevoz, nagrade za radne rezultate, topli obrok, bonus za nebolovanje, 24-satno osiguranje, uplatu u III. mirovinski stup, različite prigodne nagrade kroz godinu (8. Mart, Sv. Nikola, maškare, rođendani djelatnika…), 25 dana godišnjeg odmora, jedan dodatni dan godišnjeg odmora nakon 10 godina rada, četiri para modne obuće iz vlastite proizvodnje.

Svake godine se priređuju fešte za cijelu firmu

– Organizacijom fešte želimo pokazati koliko su nam zaposlenici važni i vrijedni, da nije sve samo u poslu, već i u zabavi, da se međusobno spojimo kao tim, pojasnio je direktor Režonja.

– Cijenimo spremnost zaposlenika na odricanje, kada je trebalo i više raditi, zbog velikog broj narudžbi i situacije u pandemiji kad nismo mogli napraviti koliko je trebalo pa je to kasnije trebalo nadoknaditi. Prepoznajemo tu fleksibilnost i odricanje pa je organizacija zabave zahvala za to odricanje. Nije fešta da se pokažemo koliko smo veliki, nego da pokažemo zaposlenicima koliko su oni nama važni, istaknuo je direktor Bojan Režonja.

Cijeli intervju možete pročitati u aktualnom broju Međimurskih novina koji je u prodaji od danas, 30. lipnja!

(foto: zlatko vrzan)

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE