Osigurana sredstva za geotermalnu energanu u Međimurju

Geotermalna energana
Sastanak o energani u studenom 2016. u Prelogu

Prva hrvatska geotermalna energana AAT Geothermae u Draškovcu u Međimurskoj županiji moći će aplicirati za dodatna sredstva pri Europskoj komisiji uz već postojeće financiranje projekta, odgovor je Europske komisije hrvatskoj zastupnici u europskom parlamentu Marijani Petir koja je takvu inicijativu uputila prema Europskoj komisiji.

Petir je zatražila potporu za dodatna sredstva financiranja za hrvatski projekt HR GEOc Geothermae, napredne geotermalne energane s internalizacijom ugljikovih spojeva, koji je ujedno i na listi strateških projekata Republike Hrvatske, a podržali su je hrvatski kolege Davor Škrlec, Željana Zovko, Ivana Maletić i Ivica Tolić.

Projekt je već nagrađen kao jedan od najinovativnijih, u okviru drugog poziva programa NER300 namijenjenog za sufinanciranje inovativnih tehnologija u području obnovljivih izvora energije (OIE) i hvatanja i skladištenja ugljika (HSU), Odlukom o dodjeli nagrade Europske komisije u visini od 14,7 milijuna eura.

Veliki broj prijavljenih projekata u sklopu prvoga poziva nije razvijen do statusa investicijske odluke što je rezultiralo odustajanjem od projekata te oslobađanjem sredstava namijenjenih sufinanciranju.

Nakon što je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir uputila detaljno obrazloženje Europskoj komisiji, u svibnju je donesena konačna odluka o mogućnosti dodatne prijave za preostala sredstva. Ukupno je na raspolaganju još 552 milijuna eura neiskorištenih u okviru prvog poziva programa NER300, a Komisija predviđa kako će ta sredstva biti dostupna u zadnjem kvartalu 2017. godine.

– Na posljednjoj sjednici Odbora za klimatske promjene 19. svibnja izglasana je Odluka komisije o raspodjeli preostalih sredstava u okviru NER300 programa te će postojeći projekti koji su već u fazi implementacije, a korisnici su NER300 nagrade, biti prihvatljivi u okviru novih mehanizama financiranja što donosi mogućnost nove prijave u sklopu programa InnovFin EDP, ali i mogućnost alociranja dodatnih sredstava za hrvatski projekt – rekao je Alen Višnjić, direktor Međimurske energetske agencije d.o.o. te je zahvalio Marijani Petir na inicijativi i podršci prilikom traženja dodatnih izvora financiranja za ovaj projekt.

Vrijednost spomenutog projekta procijenjena je na 75,4 milijuna eura, a uz geotermalnu energanu koja će proizvoditi 18 MW električne i 89 MW toplinske energije planira se izgradnja i lječilišno-turističkog kompleksa, tropskih vrtova te mreže daljinskog grijanja na području Grada Preloga.

Međimurska energana uz još 18 njih jedini je projekt iz ovog dijela Europe financiran programom namijenjenim borbi protiv klimatskih promjena.

Ostavi komentar