Međimurski ugostitelji: Nemamo čime zaustaviti odljev konobara i kuhara

– Mislim da naši ugostitelji nisu usamljeni u priči koja muči ugostitelje nakon povećanja PDV-a. – kazao je Marijan Martinjaš, ugostitelj i predsjednik Strukovne grupe ugostitelja pri Županijskoj gospodarskoj komori Čakovec, na pitanje Međimurskih novina kako se povećanje PDV-a odrazilo na njih.

Vlada višim PDV-om opet potiče rad u sivoj zoni

– Ne znam je li Vlada tim nametom, a kako oni to nazivaju – reformom, doista mislila da će spasiti porezni sustav i toliko povećati prihode žrtvujući jednu gospodarsku granu, pogotovo na kontinentu, premda mislim da ni kolege na moru nisu u puno boljoj situaciji. Kao posljedica, naročito na kontinentu, javlja se velik problem odljeva konobara i kuhara. Koliko smo god zadnjih godina dizali plaće kuharima i konobarima, treba ih još bolje stimulirati i nagraditi. No ovim povećanjem PDV-a doslovce smo svi na koljenima. – kaže Martinjaš, te dodaje:

– Kolege ugostitelji su ogorčeni jer će nam se uzeti nešto čega nema. Nema ugostitelja na kontinentu koji ostvaruje, primjerice, 2 milijuna kuna prometa godišnje i ima višak 250.000 kuna, koliko iznosi povećanje u obvezi PDV-a. To je čistih 250.000 kuna koje će netko sada oteti ugostitelju. Ogroman novac, i zbog toga će se strahovito puno firmi ugasiti ili će špekulirati. Vlada kao da potiče da se opet radi u sivoj zoni. Da se otvaraju firme koje mogu raditi godinu dana bez PDV-a, pa će ih nakon godinu dana ugasiti kada ostvare neke veće promete, pa opet otvarati nove firme i tako u beskraj. Mislim da to nije rješenje, ali ova Vlada tjera ugostitelje u sivu zonu da se bave takvim radnjama.

Zadnjih godina puno se ulagalo u podizanje kvalitete ugostiteljstva na kopnu i moru, zbog čega su poduzetnici u toj branši ušli u velike investicijske cikluse, koji bi u narednom periodu trebali početi davati rezultate.

No sada će dovesti do toga da će ti investicijski zahvati uništiti gospodarstvenike koji su ušli u dodatno ulaganje radi podizanja kvalitete, za što je imalo smisla prijašnje spuštanje PDV-a. Sve ono na što smo upozoravali prije podizanja PDV-a pokazalo se točnim. No, ne znam što možemo kao ugostitelji poduzeti, budući da se radi o politici i Vladi koja apsolutno nema sluha, pogotovo ne za ovu granu gospodarstva. Ne znam čime su bili motivirani za ovu odluku i ne znam na koji ćemo način riješiti taj problem.

Zašto ugostiteljima treba gastronomsko visoko učilište?

– Moja je osobna želja kao predsjednika Strukovne grupe osnovati Visoko učilište za gastronomiju, gdje bi se školovao visokokvalitetni kadar koji nemamo. – iznio je za naše prilike neobičnu ideju Marijan Martinjaš.

Martinjaš je na naše pitanje pojasnio ovu inicijativu.
– Prema sadašnjem kurikulumu učenici koji završavaju za KV kuhare s tim fondom sati nemaju dovoljno prakse za kuhare. Oni su samo upoznati s postupcima u kuhinji i kako se pripremaju neka jela. Da bi se postalo kvalitetnim kuharom, potrebno je puno više prakse, suočavati se s konkretnim situacijama i biti dobar organizator. To se ne može naučiti u kabinetu. Apsolutno moramo imati kadar koji je motiviran, a s druge strane imamo jako puno mladih koji su završili ekonomske škole, gimnazije, koji su bez posla i iz iskustva znam da onda oni upisuju privatne kulinarske akademije, a to je privilegija onih čiji roditelji imaju novac. Nakon tih privatnih kulinarskih akademija postaju instant-kuhari. S obrazovanjem za kuhare trebalo bi se baviti sustavno te motivirati mlade da upisuju strukovne škole.

Martinjaš je za kraj kazao:
– Po mojem mišljenju, treba dati sve moguće privilegije djeci koja se upisuju u strukovna zvanja, od besplatnog ulaza u diskoteke, fitness-dvorane do besplatnih ulaznica na bazene. Nije im dovoljno dati samo besplatan autobus ili besplatne udžbenike.
Imamo predivnu školu za ugostiteljstvo u Prelogu koja ovu godinu nema upisanog ni jednog konobara, a malo je i kuhara. Strašno nam fali taj kadar koji odlazi van na sezonu na more i kontinent ostaje bez kvalitetnog kadra.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE