Međimurski ceker: Kako je bračni par Novinić napuštenu kuću pretvorio u turističku atrakciju?

Nikolina i Zlatko Novinić
Nikolina i Zlatko Novinić

Kuća za odmor Međimurski ceker jedna je od tek nekoliko odabranih iz 205 zemalja svijeta i jedina iz Hrvatske koja je od strane gostiju svjetski poznatog portala booking.com dobila savršenu ocjenu 10 za smještaj i uslugu.

Kuća se nalazi u Grkaveščaku, na Klarinom brijegu, a do Toplica Sveti Martin udaljena je svega 1,5 kilometara. Ovaj turistički objekt ima jednu od najbolje ocijenjenih lokacija tog kraja, a gosti su njime posebno zadovoljni.

Vlasnik Međimurskog cekera jest bračni par Nikolina i Zlatko Novinić, s kojima smo i porazgovarali o njihovu uspjehu.

Simbioza kuće i okoliša u međimurskom štihu

Kuću za odmor kupili su uz pomoć vlastitih financijskih sredstava i kredita prije pet godina. Uz pomoć roditelja, obitelji i prijatelja počeli su ju polako uređivati, a od kolovoza 2015. godine i iznajmljivati.

– Nikolinini roditelji imaju obiteljsku vikendicu s vinogradom u Grkaveščaku. Mi smo se, iako smo iz Čakovca, upoznali u Zagrebu i zaljubili, a u ovaj kraj počeli smo hodati za vikende.

S roditeljskog vinograda i terase pogled se pružao prema ovoj kući koja je tada bila napuštena. Kuća je jednostavno zračila nekakvom pozitivnom energijom. – odgovorio je Zlatko na pitanje kako su došli na ideju o iznajmljivanju kuće, a supruga Nikolina dodala: – Zvala nas je. Kuća, toplina, okoliš, sve nas je to privuklo i tako smo došli na ideju o kući za odmor.

Kroz smijeh priznaju da u samom startu nisu ništa znali o uređenju okućnice. Odrasli su u gradu Čakovcu, a zadnjih 13 godina žive u Zagrebu. Zlatko nije znao kositi, a Nikolina nije znala saditi cvijeće ni uređivati okoliš. Ali sve se može naučiti, kažu supružnici, samo je potrebna volja i upornost.

I Nikolina i Zlatko posebno su zahvalni na velikoj podršci svojih roditelja. Dolasci gostiju su nepredvidivi i jako često onda uskaču upravo oni.

Na početku je postojalo malo nevjerice u vezi s idejom, ali imali su jasnu viziju, znali su što žele te su uz puno rada i truda to i ostvarili. Ova je kuća cijelu obitelj jako povezala, od zajedničkog uređenja pa do druženja, a gosti to osjećaju.

Bračni par Nikolina i Zlatko posebno je ponosan na uređenje kuće. –  Prikupili smo i renovirali dosta namještaja, ali i dali napraviti kod našeg prijatelja stolara. Kod uređenja kuće inzistirali smo da sve bude iz Međimurja, i namještaj i majstori. Cilj nam je bio sačuvati duh kuće i napraviti simbiozu, jednu povezanost kuće i okoline. Ostavili smo i stari bunar u dvorištu, dubok 25 metara. – rekao je Zlatko.

Međimurski ceker

Gosti žele da sve bude domaće

U Međimurski ceker podjednako navraćaju i stranci i domaći turisti, s time da stranci uvijek ostanu dulje od sedam dana. Od domaćih gostiju prednjače oni iz Samobora, vrlo često se vraćaju, a tu su i Slavonci te Dalmatinci koji dolaze kada njima završi sezona. Oni za sebe traže miran odmor u zelenoj prirodi Međimurja.

Gosti su nešto više platežne moći i žele puno toga vidjeti i okusiti. Žele obići Međimurje, a posebno im je zanimljiva Vinska cesta. To su gosti koji znaju zbog čega dolaze i što žele doživjeti u Međimurju.

– U početku smo mislili da će više biti domaćih gostiju, ali se pokazalo da strance itekako privlači ova vrsta odmora. Zadnji gosti bili su Mađari, a bilo je i turista iz Omana, Poljske, Slovenije, Francuske, Njemačke, Češke, Kanade, Austrije i Španjolske. Imamo sveukupno tristotinjak noćenja. – istaknula je Nikolina.

Međimurski ceker

Nikolina posebnu pažnju i ljubav posvećuje kuhinji. Uvijek brine da sve bude na svojem mjestu te da je hladnjak napunjen kvalitetnim namirnicama. Pokraj kuće Nikolina je zasijala mali vrt sa začinskim biljem koji gosti mogu koristiti. Svježim namirnicama opskrbljuju ih međimurski proizvođači poljoprivrednih proizvoda, a kvalitetnim vinom naši poznati vinari.

– Gosti skoro pa uvijek zahtijevaju da im se pripreme namirnice iz međimurskog kraja, kao što su meso z tiblice, domaći pekmez i sirevi. Ovdje nema svetka ni petka, kako se to kaže, uvijek treba biti dostupan. – kaže Nikolina, inače po struci magistrica modnog dizajna.

– Želja nam je da svojim radom i svojom ponudom upotpunimo i povežemo turističku ponudu Međimurja. Velik broj svojih gostiju uputili smo na obližnje restorane, vinarske kuće i izletišta. To je i jedan od razloga zašto želimo zaokružiti priču i nadopuniti je kušaonicom.

Važni su im gosti koji će se vratiti. Atmosfera mora biti topla i srdačna, a toga u Međimurju ne fali. Interes za Međimurje raste, ima sve više upita i posjeta. Često se događa da ih gosti, kada su u blizini, dođu posjetiti te onda zajedno proćavrljaju uz čašu međimurskoga gemišta.

– Ima puno gostiju koji se uvijek vraćaju. Znaju gdje su bili i žele to ponoviti. To su gosti koji znaju što traže i oni su za to spremni platiti. Oni traže svoju privatnost. Nisu toliko zainteresirani za Toplice kao mjesto za kupanje, već žele puno toga doživjeti u okolici.

Također je važno napomenuti da gosti mogu dovesti i svoje kućne ljubimce.

Međimurski ceker

Već se kuju planovi i za budućnost

Supružnici Novinić pažljivo prate potrebe svojih gostiju. Svakoga gosta osobno dočekaju i isprate te im je vrlo važna njihova povratna informacija. U planu im je napraviti kušaonicu i mali muzej jer imaju jako puno starina koje žele pokazati svojim gostima. U dalekoj budućnosti željeli bi otvoriti još nekoliko sličnih turističkih objekata.

– Zainteresirani smo za cikloturizam jer u ovom kraju imamo puno prekrasnih biciklističkih staza. Želimo napraviti i urediti dječji kutak gdje će djeca imati svoje mjesto za igru. Ulažemo polako, rastemo i dišemo s gostima. – kaže srdačno Nikolina, čija je velika želja jednog dana otvoriti mali restoran s domaćim namirnicama za goste i prijatelje. To bi bio restoran koji se otvara po narudžbi, s lokalnim domaćim specijalitetima.

Zanimljivo je da im booking nije primarni izvor gostiju. Jako velik utjecaj ima usmena predaja. – Možda zvuči čudno u doba interneta, ali usmena predaja još uvijek čini čuda. – kazala je Nikolina. Trenutno rade na podizanju web-portala. Žele da on bude informativan i prikaže obiteljsku priču Međimurskog cekera, kao i toplinu te srdačnost koju on nudi.

Brijeg nazvali po bivšoj vlasnici, baki Klari

Napuštena kuća nekada je bila u vlasništvu Klare Mlinarić. Ovo ljeto javila im se Klarina unuka koja živi u Njemačkoj. Ona je bila posebno ganuta time što kuća njezine bake još uvijek živi te ju podsjeća na djetinjstvo provedeno u Grkaveščaku.

Klarinu fotografiju ostavili su na zidu u kući za odmor jer su željeli da ostane dio njezine povijesti. To zapravo i nije bio Klarin breg, Zlatko i Nikolina taj su breg nazvali po baki Klari. – Baka Klara tu je živjela sama, a potom je otišla u dom za starije i nemoćne. Kuću smo dosta platili, posebno zbog blizine Toplica, pa su cijene nekretnina u okolici bile prilično visoke. Riskirali smo i sada smo zaista zadovoljni. – ispričao je Zlatko.

Međimurski ceker

Autor: Nevenka Šardi, Sanja Heric

Foto: Stela Horvat

Ostavi komentar