Međimurju sve boje prestižne vinske nagrade Decanter 2018.

Decanter

Preko dvadeset godina s gotovo svih nacionalnih i regionalnih vinskih festivala u Međimurje su pristizale medalje najviših vrijednosti.

Te činjenice su bivale sve brojnije i glasnije potvrde kvalitete, no ipak je nedostajala viša stepenica, autoritativno priznanje koje uvažava cijeli svijet. Mjerila svjetske vrijednosti predstavljaju Decanter i IWC medalje.

Vinarije Cmrečnjak, Štampar, Belović i Dvanajščak-Kozol prve su se odvažile poslati svoja vina na IWC. Već su i preporuke bile visoki doseg, a potom su stigle i prve medalje. Međimurje sa zahvalnoću gleda na preporuke Saše Špiranca i Siniše Lasana našim vinarijama pri odluci da se stvore vina svjetskog profila, a potom i pošalju na najstroža ocjenjivanja.

Prvo srebro za Sauvignon i broncu za Ledenu berbu Graševine Decanter je 2016. dodijelio vinariji Cmrečnjak. Medalje su bile presudna potvrda visoke klase međimurskih vina i veliko ohrabrenje drugim vinarijama na Međimurskoj vinskoj cesti. 2017. godine Decanterovu broncu sa Sauvignonom osvaja vinarija Štampar, a senzacionalnom dodjelom platinaste medalje trijumfira Izborna berba prosušenih bobica Graševine vinarije Jakopić.

Sve je odjednom dobilo drugi smisao i vrijednost, a Međimurje zapaženo mjesto u svjetskim vinskim vodičima i izvješćima. Ovih dana s Decantera su stigle nove potvrde kontinuiteta međimurskih vina: veliko, mogli bi reći debelo zlato za Pušipel Prestige izborne berbe bobica u vinariju Jakopić, dva srebra u vinariju Cmrečnjak – jedno za Sauvignon, a drugo za Pušipel Classic, “brutalno” važno srebro za pjenušac Sibon brut u vinariju DGA Pjenušci, sjajna bronca za Sauvignon u vinariju Kocijan i bronca za prvu kreaciju pjenušca Solum Blanc de Blancs vinarije Solum.

Međimurje je zadovoljno i zahvalno.

Tekst: Ivan Goričanec
Foto: Denis Perčić

Ostavi komentar