U Međimurju 90 posto učenika informatiku odabire kao izvanredni predmet

Cijeli program 'Škola mladih programera' bila je predstavljena u prostorijama Međimurske županije
Cijeli program 'Škola mladih programera' bila je predstavljena u prostorijama Međimurske županije

U Međimurju je prepoznata važnost ulaganja u obrazovanje mladih, posebno u području informatike koja stvara budućnost u tehnološkom razvoju. Time je pokrenut i projekt vrijedan 110 tisuća kuna ‘Škola mladih programera’ što je suradnja između udruge Mladih informatičara Strahoninca i Tehnološkog centra Međimurja TIC-a.

Radi se o projektu koji će potrajati sve do lipnja 2018. godine te je nastavak osmišljavanja i implementacije obrazovnih inicijativa iz područja programiranja, web dizajna, robotike i interneta stvari za osnovnoškolce i srednjoškolcima, u ovom zanimanju budućnosti.

Školu u prostorijama TIC-a polazi 150 učenika, što govori o velikom zanimanju na tom području koje stvara preduvjete za daljnji razvoj informatičkog sektora koji posljednjih godina ostvaruje rast izvoza u Hrvatskoj od čak 78 posto, kao i plaće koje su iznad prosječne.

-Projekt je dobio potvrdu Ministarstva znanosti i obrazovanja koji mi ostvarujemo u sinergiji s Tehnološkim centrom, a on se u samoj srži provodi već duži niz godina. Međimurje bilježi zavidne rezultate na državnim natjecanjima iz informatike, što je prepoznato ne samo na razini županije, poručio je predsjednik udruge ‘MIS-a’ Dejan Drabić.  

Od škola najviše se ističu Gimnazija J. Slavenski, III. Osnovna škola Čakovec, Osnovna škola Strahoninec, kao i sve ostale škole uključene u ovaj program. Hrvatska se može pohvaliti da je među 20 zemalja u svijetu u području informatike.

-Svjesni smo da je tehnologija u iznimnom razvoju i da djecu moramo od malih nogu pripremati za buduća vrsna zanimanja koja će za 15 godina imati svjetlu budućnost. Programi su pripremljeni za djecu od malih nogu u osnovnoj školi ‘Moj prvi program’ koji je međunarodno prepoznato. Za daljnje naraštaje radi se na razvoju računalnih algoritama, robotika, internet, tehnologija budućnosti, kaže Drabić.

U cijeli program je uključena Međimurska županija na čelu sa županom Matijom Posavcem koji ističe važnost ulaganja u obrazovanje i poticanju mladih da se uključuju u sektore budućnosti.

Ostavi komentar