Kupujete nekretninu? EURO Estate stručnjaci su koji putem agencije nude najbolja rješenja!

Uz ovlaštenog agenta kupoprodaja sigurnija i lakša!

Kupoprodaja nekretnine može biti vrlo stresan postupak, kako za kupca tako i za prodavatelja. S obzirom na to da se ne radi o rutinskom svakodnevnom događaju, već se kroz isto prolazi možda jednom u životu, pokušajte razmisliti o tome da taj posao za vas odradi agencija. Pravna sigurnost klijenata naš je imperativ. Prilikom posredovanja maksimalno štitimo interese i prava ugovornih strana. Uspješnom suradnjom naše agencije s odvjetničkim i javnobilježničkim uredima, s ovlaštenim sudskim vještacima i procjeniteljima te s ovlaštenim energetskim certifikatorima jamčimo pouzdanu i bezbrižnu kupoprodaju. Agencija ima i aktivnu policu osiguranja za osiguranje obavljanja svoje djelatnosti čime su sva naša posredovanja i kupoprodajne transakcije osigurane. Izbjegnite rizike i strah da ćete biti prevareni u postupku kupoprodaje, obratite nam se s povjerenjem i dopustite da Vas naša agencija vodi sigurno i pravno besprijekorno kroz cijeli postupak kupoprodaje.

Tržište nekretnina uopće, pa tako i u Međimurju, vrlo je podložno promjenama koje pak su rezultat utjecaja više faktora poput opće kupovne moći građana, kreditne sposobnosti, cijene građevinskih materijala, cijene rada, subvencija, pravne regulative, politike i dr. U stvari, politiku bi se moglo staviti na prvo mjesto jer ima značajan utjecaj na tržište nekretnina. Sjećamo se tržišne depresije i niskih cijena nekretnina prije 4-5 godina, pa je nakon toga “živnulo” uvođenjem porezne olakšice za kupnju prve nekretnine, koja je već krajem 2016.g. otišla u povijest, a ukidanje te povlastice se pokušalo kompenzirati smanjenjem porezne stope poreza na promet nekretnina s 5 na 4 posto.

Zakon o subvencioniranju stambenih kredita pokrenuo tržište nekretnina

Najznačajniji pomak na tržištu osjetio se sredinom 2017. godine stupanjem na snagu Zakona o subvencioniranju stambenih kredita. No početkom ove godine stupanjem na snagu novih zakonskih propisa smanjila se kreditna sposobnost potencijalnih kupaca, pa je tako novim pravilima određeno da rata kredita može iznositi 1/4 (četvrtinu) mjesečne plaće, umjesto dosadašnje 1/3 (trećine). Na konkretnom primjeru bi to izgledalo ovako: supružnici s mjesečnim primanjima u ukupnom iznosu od 12.000 kn su do sad mogli dobiti kredit od 900.000 kn na rok od 15 godina, dok se po novim pravilima na isti rok taj iznos smanjio na 500.000 kn. Navedeno je utjecalo na smanjenje potražnje nekretnina, koje pak bi moglo rezultirati blagim padom cijena stambenih prostora.

Stanovi traženiji od kuća

Za razliku od nekretnina u priobalnom području koje možemo svrstati u nekakvu kategoriju luksuza, kvadratni metar kuće, stana ili zemljišta u Međimurju ima višestruko manju tržišnu vrijednost. Najčešće se kupnjom nekretnine na našem području rješava osnovno egzistencijalno pitanje, odnosno kupuje “krov nad glavom”. Primjećuje se da su trenutno stanovi traženiji od kuća jer su manji troškovi održavanja, manja potrošnja energenata, blizina bitnih sadržaja (radno mjesto, vrtić, škola, liječnik, trgovine…), smanjena potreba za prijevoznim sredstvom, a možda čak i nedostatak slobodnog vremena ili pak komocija (nema košnje trave, čišćenja snijega, uređivanja vrta/voćnjaka i slično). Zbog toga trenutno na tržištu ima puno kuća izvan Čakovca, građenih 1970-ih godina i ranije, koje su većinom katnice s više od 200 kvadrata stambene površine, s krovištem koje treba obnoviti, s vanjskom i unutarnjom stolarijom koju treba zamijeniti, bez centralnog grijanja i termoizolacije, a u kojima je upitna kvaliteta i funkcionalnost hidro/elektro instalacija. S obzirom na brojnost takvih nekretnina na tržištu te na slab interes kupaca, cijena im često iznosi i ispod 50 tisuća eura, odnosno manje od 200,00 €/m2. Za razliku od takvih kuća, cijena kvadratnog metra starijih stanova u Čakovcu iznosi od 800 do 900 eura, dok se cijene novogradnje kreću od 1.250 do 1.450 €/m2 (ovisno o lokaciji). U prilog tome koliko lokacija utječe na formiranje cijene nekretnine govori i činjenica da cijena stana primjerice u Donjem Kraljevcu (novogradnja, energetski razred A!) iznosi svega 1.000 €/m2.

Što je važno provjeriti prije kupnje nekretnine?

Prije odluke o kupnji starog stana trebalo bi izračunati trošak adaptacije te imati na umu povećanje iznosa pričuve radi energetske obnove zgrade. Bez obzira na to kupuje li se kuća ili stan, svakako bi trebalo obratiti pozornost na: pravno stanje nekretnine, je li zgrada upisana u zemljišne knjige i katastar nekretnine, imaju li zgrade dozvole (građevinsku/uporabnu) i certifikate, jesu li utvrđene međe, ima li ograničenja glede prava vlasništva, jesu li upisana koja druga stvarna prava i jesu li nositelji tih prava spremni odreći ih se, ima li na izvatku iz zemljišne knjige kakvih tereta i/ili zabilježbi, predstavlja li uopće ta nekretnina na izvatku koji prodavatelj daje kupcu na uvid nekretninu koju je kupac odlučio kupiti. Također treba obratiti pozornost na sam sadržaj isprava koje se potpisuju prilikom sklapanja pravnog posla, na način plaćanja i rokove, na eventualne dospjele neplaćene režijske troškove, postupak primopredaje i slično.

EURO Estate

Daniel Tisaj, ovlašteni agent

mob 098 198 2725

tel 040 295 409

E-mail [email protected]

web www.euro-estate-nekretnine.hr

FB www.facebook.com/nekretnine.hr

adresa Čakovec, Matice hrvatske 4

 

Ostavi komentar