17.8 C
Čakovec
Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Interpretacijski centar dr. Vinka Žganca i Mamičina škrinja: Temelj turističke ponude na području Općine Vratišinec

Danas, 18. kolovoza, održan je prvi radni sastanak Mihaela Grbavca, načelnika Općine Vratišinec, i Zorana Turka, novoizabranog direktora Turističke zajednice područja Mura i gorice, koja u svoj sastav objedinjava Grad Mursko Središće, i općine Vratišinec, Selnica i Podturen.

Cilj sastanka bio je odrediti glavne sadržaje koji bi se razvijali sljedećih godina i diskutirani su različiti potencijalni projekti vezani uz interpretaciju kulturne i prirodne baštine i sportski turizam. Naglašeno je da svi ti sadržaji moraju prije svega biti zanimljivi mještanima i ljudima koji žive na ovom području, a nakon toga i turistima, kojih je u Međimurju sve više.

Neke su smjernice već zacrtane, a neke će se tek do kraja razviti. Što se kulturne baštine tiče, namjera je ostvariti interpretacijski centar Dr. Vinka Žganca u prostorima u kojima se trenutno nalazi dječji vrtić, opremiti ga muzejskom građom i multimedijom. Dr. Vinko Žganec je vratišinski, međimurski i hrvatski brend, čiji bi interpretacijski centar sasvim sigurno obogatio kulturnu ponudu cijelog Međimurja.

Osim toga, cilj je dodatno obogatiti već postojeću etno zbirku Mamičina škrinja u Gornjem Kraljevcu. Mamičina škrinja sadrži brojne vrijedne predmete iz baštine ovog kraja, a dodatnom bi multimedijalnom opremom dobila na atraktivnosti. Sredstva za realizaciju tih projekata tražit će se u najvećoj mjeri prijavama na natječaje za sredstva različitih nacionalnih i europskih fondova.

Osim toga, želja je promovirati kulturne manifestacije koje se već odvijaju na području općine, poput Žgančevih zapisa, Vincekove zipke, Vratišinskih veselih vulica, Mamičine škrinje, događaja u sklopu Dana Općine Vratišinec i ostalih događanja koja nas čekaju sljedećih godina.

U perspektivi, cilj je urediti i šetalište uz potok Brodec, kojim bi se spajalo i na samu šetnicu uz rijeku Muru, koja je već projektirana sve do naselja Podturen. Sastanak je na obostrano zadovoljstvo rezultirao brojnim idejama i potencijalnim projektima od kojih će korist imati i Općina Vratišinec i cijelo sjeverozapadno Međimurje.

Prvi plodovi suradnje bit će vidljivi već ove jeseni prilikom manifestacija na području općine.

 

Izvor i foto: Grad Mursko Središće

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE