GORNJI MIHALJEVEC Popravili transparentnost proračuna s nule na peticu

Goran Lovrec
Načelnik Goran Lovrec

Institut za javne financije predstavio je 3. srpnja 2019. rezultate petog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica.

Prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama županija, gradova i općina – iz godine u godinu se popravlja, te u ovom ciklusu iznosi 3,9 od mogućih 5.

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Građanima omogućuje da se angažiraju i utječu na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, na odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica, te ujedno na smanjenje mogućnosti korupcije.

U ovom se istraživanju proračunska transparentnost mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica, a to su u ovom ciklusu: izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2017.; izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2018.; prijedlog proračuna za 2019.;izglasani proračun za 2019.; proračunski vodič za građane za 2019.

Ocjenom 5 ocijenjena je Međimurska županija, grad Prelog, te 13 općina: Belica, Dekanovec, Gornji Mihaljevec, Kotoriba, Mala Subotica, Orehovica, Pribislavec, Selnica, Strahoninec, Sveta Marija, Sveti Juraj na Bregu, Sveti Martin na Muri i Štrigova.

Grad Čakovec dobio je ocjenu 4. U odnosu na prethodni ciklus istraživanja, odnosno na 2018. godinu, najviše se popravila, s nule na peticu, Općina Gornji Mihaljevec što se tiče međimurskih općina.

Ovdje pogledajte sve rezultate.

Ostavi komentar