Iako gljive rastu praktički tijekom cijele godine, ovih dana kreće se u onu pravu berbu jer je idealno vrijeme za njihov rast i razvoj.
– Ujutro najprije onjušim zrak i onda odlučujem idem li taj dan u gljivarenje ili ne, ističe poznati gljivar Slavko Vadlja iz Zasadbrega. Do sada me osjećaj nikad nije prevario.
Slavko, poznatiji pod imenom Lojzek strastveni je ljubitelj gljiva, ali i njihov vrhunski poznavatelj. Gljive bere već 52 godine i u tom razdoblju prohodao je brojne šume i šumarke te sakupio na tone šumskih plodova. Bere sve, od “običnih” vrganja, pečurki, panjevčica, sunčanica i smrčaka do gljiva za koje većina nas ni ne zna da postoje, a prave su kulinarske delicije.
– Berem 50-tak vrsta gljiva koje i konzumiram, kaže naš sugovornik. Mogu reći da ih raspoznajem oko 150 vrsta, što jestivih što otrovnih.
Priču o majstoru gljivaru, vrsnom poznavatelju šumskog mesa donosimo u novom broju Međimurskih novina koji će biti u prodaji od petka, 4. rujna.