GKP PREKOM:Gospodarenje otpadom u RH ima izuzetno lošu i nepravednu regulativu- pomozite da to ispravimo

Siniša Radiković Pre-kom
Siniša Radiković

Nakon dvije godine borbe, dopunom Uredbe o gospodarenju otpadom  ispravlja se nepravda te se konačno JLS koje su ispunile ciljeve u gospodarenju otpadom oslobađaju od plaćanja poticajne naknade za smanjenje količina miješanog komunalnog otpada, piše Siniša Radiković na web stranicama GKP PREKOM Prelog. 

No, u dopuni uredbe dolazi nova „glupost“ da svi korisnici moraju plaćati isti fiksni dio cijene u kategoriji kućanstva i kategoriji koja nisu kućanstva. To znači da će oni koji rade najmanje smeća npr. jednočlano ili dvočlano domaćinstvo plaćati fiksni dio cijene kao i osmeročlana ili deveteročlana domaćinstva, isto tako će mala poduzeća plaćati isti fiksni dio cijene kao i velika poduzeća.

Navedena dopuna Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom trebala bi stupiti na snagu početkom 2020. godine.

No krenimo redom i navedimo samo nekoliko stvari koje bi trebalo HITNO promijeniti ili ukinuti:

  1. Dopuna Uredbe o gospodarenju otpadom

Temeljem navedenih stavaka cijene fiksnog dijela onih koji rade najmanje smeća će osjetno rasti (jednočlana i dvočlana kućanstva, male tvrtke), dok će onima koji rade najviše smeća cijene neznatno pasti (višečlanim domaćinstvima i velikim tvrtkama). Također će kućanstva koja sama kompostiraju otpad plaćati veću cijenu mada nemaju smeđi spremnik i ne koriste dio usluge.

Zanimljivo je također da dopuna Uredne stupa na snagu nakon 3 mjeseca od objave te da bi novi cjenici trebali stupiti na snagu početkom sljedeće godine, a dan danas dosta gradova i općina ne primjenjuje nove cjenike koji su se trebali primjenjivati od 01.02.2018. godine i nikome ništa. Dali to znači da neki ne trebaju primjenjivati Uredbu i raditi po njoj?

2. Obaveza izgradnje fiksnog reciklažnog dvorišta

Kažnjene su male JLS sa preko 3000 stanovnika, dok su nagrađeni veći gradovi jer oni moraju imati fiksno reciklažno dvorište na 25.000 stanovnika. Ispada da bi mi trebali izgraditi još 6 fiksnih reciklažnih dvorišta što je bacanje našeg i europskog novca u vjetar. Predlažemo da ako ne žele promijeniti taj propis, da kada veliki gradovi izgrade raciklažna dvorišta na 3000 stanovnika da i mi to uradimo ali ne prije.

Izgradili smo u RH dio reciklažnih dvorišta koja ne rade svaki dan što znači da nisu potrebna jer ih uspješno mogu zamijeniti mobilna reciklažna dvorišta.

Mogao bih dodati još pokoju stranicu stvari koje nisu dobre u našoj regulativi no to očito nema smisla jer nas nitko ne sluša. Smatram da su rezultati koje postižemo u gospodarenju otpadom plod suradnje naših korisnika, naših vlasnika (JLS) i nas komunalaca i da svi zajedno moramo upozoriti Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, javnost i medije da se moraju ispraviti navedene nepravde.

Posebno prva točka gdje se nas prisiljava da donosimo nepravedne Odluke i Cjenike na štetu najnezaštićenijih jednočlanih i dvočlanih domaćinstva i malih poduzeća o kojima očito neki ne žele voditi računa.

Više o tome pročitajte na pre-kom.hr

Ostavi komentar