Gdje je nestao višak milijuna u bolnici?

Darko Horvat
Darko Horvat u novoj Vladi vodit će resor graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine

HDZ šalje priopćenje za medije koje u nastavku u cijelosti objavljujemo. 

Žalosna je činjenica da se naša bolnica u medijima povlači ne radi uspjeha liječnika koji se svakodnevno bore za život i zdravlje naših međimuraca nego zbog skandalozne interpretacije činjenica o organizaciji i poslovanju bolnice od strane vlasnika. Na Županijskoj skupštini i brojnim medijskim istupima Novinščak tvrdi da je bolnica u 2019.g. imala veći prihod za  30 milijuna kuna u odnosu na 2018.g. Prihod se povećao jer je HZZO platio rad interventne kardiologije (koji je odobrila aktualna vlada što je javno izrečeno na sjednici Vlade u Čakovcu), jer su sve bolnice u Hrvatskoj dobile povećanje limita, a i županija je konačno platila samo dio obveza koje je preuzela. Da li se slučajno prešutila činjenica da je minus u toj istoj 2019.g. bio 9,5 milijuna kuna? U 2018.g. minus je bio 11 milijuna kuna uz 30 milijuna kuna manje prihoda u odnosu na 2019.g.  Kad se pogledaju brojke onda tu nešto debelo ne štima – u 2019.g.  prihod veći za 30 milijuna kuna, a minus manji samo za 1,5 milijuna kuna (u odnosu na 2018.g.). Ne moramo biti  ekonomisti niti menadžeri da se pitamo – a gdje je nestalo 28,5 milijuna kuna famoznog povećanog prihoda? 

Novinščak je napomenuo da su svugdje smanjeni troškovi, ali nedostaje 28,5 milijuna kuna.  Novci nisu otišli na gradnju stare interne ili u opremu jer se ista dobila iz EU fondova. Osim toga i dalje se ne zna koliko je koštala “stara interna”, jer obračun nije napravljen i računi naravno nisu niti plaćeni. Uporabna dozvola za “staru internu” je dobijena  28.2.2020.g.,  ali zgrada nije u upotrebi – i dalje se psihijatrijski bolesnici liječe u desetljećima neadekvatnim uvjetima stare zgrade, gužve su u dnevnoj bolnici neopisive, a uvjete na fizikalnoj terapiji ne treba spominjati. Sve to nije važno jer je važnije da zgrada bude otvorena taman prije izbora kako bi se birači znali koji broj trebaju zaokružiti, jer se našim novcima sa velikim vremenskim zaostatkom izgradilo ono što je odavno trebalo biti gotovo. Zaboravlja se da su novci dobiveni iz EU i da se problem psihijatrije i fizikalne medicine desetljećima stavljao pod tepih. 

Prema financijskom izvješću rashod za lijekove u 2019.g. je povećan, a ne smanjen, kako to tvrdi Novinščak. Razlog povećanje izdvajanja za lijekove nije povećana potrošnja nego više cijena nabave lijekova. Opseg posla je povećan – ali samo na papiru! I sam Novinščak je javno priznao da je kontrola HZZO-a kaznila bolnicu u visini od 750 000 kn za lažiranje računa. 

A kako se troše javni novci?

Dio odgovora je vidljiv na internetu pregledom popisa ugovora.  Vidi se da je bolnica kupila kosilicu za 125 700 kuna – što je iznos manjeg auta. Kosilica je potrebna, ali bolnica nema golf teren u svom dvorištu da treba kosilica tog profila i to kupljenu našim javnim novcem. Tim više što se s izgradnjom parkirališta smanjila zelena površina bolničkog kruga. Nigdje se ne navodi koliko je ukupno koštalo uređenje novog bolničkog parkinga i koliko je taj trošak u ovoj situaciji stvarno bio opravdan. Među ugovorima se može se naći i linija za pranje suđa u iznosu od gotovo 707 tisuća kuna, kao i održavanje sterilizatora koje je naraslo sa 42 tisuća kuna godišnje na 182 tisuće kn za iste uređaje! Isti posao četverostruka cijena – dobar posao za nekoga. Kupio se i novi sustav vode i dezinficijensa za hemodijalizu u iznosu od 1,3 milijuna kuna, što bi bio hvalevrijedan projekt da nisu kupljeni i uređaji za hemodijalizu u dodatnom iznosu od 1 milijun kuna. Navedeni sustav i novi aparati nisu kompatibilni, tako da je način rada sestara ostao isti – umjesto da je sustav automatski, sestre i dalje nose kanistre. vode i dezinficijensa, a sustav od 1,3 milijuna kuna beskorisno “ukrašava” hemodijalizu. Opet pitanje – nesposobnost tehničke službe i Novinščaka ili njihova “sposobnost” zamračivanja milijuna?  Detaljnija analiza zasigurno bi otkrila još niz uspješno ugovorenih poslova plaćenih javnim novcem. Izgleda da se imalo novca za sve osim za plaće liječnika, sestara i drugih zaposlenih u bolnici i da je prioritet gradnja, a ne ljudi u koje se toliko zaklinju vlasnik i  Novinščak.  

U tako “idealnoj“ financijskoj  situaciji voditeljica ekonomije i Novinšćakova pomoćnica za financije (po struci informatičar) daje otkaz sa 30.6. I to samo nakon godinu dana rada! Njezin zamjenik daje ostavku na sve funkcije. Ovo je daleko od uređene situacije i dobrog menadžiranja Novinščaka.  

Ostaje činjenica – nikad u povijesti bolnice nisu sve liječničke udruge toliko jasno i javno rekle da situacija u bolnici nikad nije bila lošija, da je Novinščak svojim načinom rada i menadžiranja glavni problem. Nikakva jednostrana medijska prezentacije neće uvjeriti ljude da ne odlaze u druge bolnice na operacije, pretrage i sve drugo vezano za njihovo zdravlje. Svaki korisnik bolnice može sam ocijeniti tko je u pravu – glas praktično svih bolničkih liječnika koji su stalno ignorira od svih struktura (ravnatelja, Upravnog vijeća, župana) ili stalni natpisi u medijima o uspješnoj bolnici koji “izgubi” 28,5 milijuna kuna. Maska odgovornih jednom mora pasti. 

U Čakovcu, 12.6.2020.

Darko Horvat, v.r.

Predsjednik HDT-a MŽ

Ostavi komentar