9 C
Čakovec
Subota, 1 travnja, 2023

Furjonova zviezda: Dođite na koncert povodom 135. obljetnice rođenja kantora Florijana Andrašeca

U subotu 18. ožujka 2023. godine u Dvorani Zrinski zgrade Scheier (ul. Matice hrvatske 2, Čakovec) s početkom u 19 sati u sklopu manifestacije i projekta “Furjonova zviezda“ održat će se svečani koncert povodom 135. obljetnice rođenja kantora Florijana Andrašeca. 

Gost manifestacije je AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FAKULTETA ELEKTROTEHNIKE I RAČUNARSTVA Sveučilišta u Zagrebu, a dirigent mo. Josip degl’ Ivellio.

Naime, manifestacija koja se održava u obliku koncerta slavi mali 5. jubilej, a istodobno obilježava i 135. obljetnicu rođenja velikana Florijana Andrašeca.
Na Furjonovoj zviezdi nastupali su nagrađivani zborovi različitih profila.

Ovogodišnji gost je državni viceprvak među hrvatskim zborovima – AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FAKULTETA ELEKTROTEHNIKE I RAČUNARSTVA Sveučilišta u Zagrebu uz istaknutog dirigenta mo. Josipa degl’ Ivellia.

Koncertna manifestacija “FURJONOVA ZVIEZDA – Tradicijski napjevi Florijana Andrašeca u obradama hrvatskih skladatelja“ nastala je kao stručno osmišljeni projekt magistra glazbe Nikole Sebastiana Jambrošića 2014. godine s prvim javnim koncertom 2016. Za cilj ima promovirati zborsku glazbu, međimursku narodnu baštinu, kulturno nasljedstvno Fpjesnika i glazbenika FLorijana Andrašeca, dičiti vrsne skladatelje i izvođače, buditi opći interes za kulturu te pridonijeti kulturnome razvitku Međimurske županije i Republike Hrvatske. Do sada je nastalo 12 novih glazbenih djela od kojih su praizvedena uvrštena u repertoar zborova koji su ih izvodili.

Organizator koncerta je ARS MUSICA. Glavni pokrovitelj je Općina Dekanovec uz pokrovitelje Međimursku županiju, Turističku zajednicu Grada Čakovca i Ministarstvo
RH.
https://arsmusica.hr/furjonovazviezda

AKMUZ FER-a djeluje pri Fakultetu elektrotehnike i računarstva na zagrebačkom sveučilištu. U sedam godina djelovanja najnagrađivaniji je zbor među zborovima svih
naših sveučilišta te je viceprvak među svim zborovima u RH. Ukupno je osvojio 1 Grand Prix, 9 zlatnih plaketa, 2 srebrne plakete, 1 brončanu plaketu te nagradu Hrvatskog društva skladatelja. Za nagradu grand prix natjecao se 3 puta, a 4 puta je bio sveukupni pobjednik na smotri Hrv. zborova. Zbor je dobitnik i posebne novčane nagrade i posebne plakete za izvedbe skladbi hrvatskih skladatelja. Zbor je također održao preko 150 koncerata i nastupa te snimio dva nosača zvuka.

https://akmuz.fer.hr/akmuz/o_nama

Josip degl’ Ivellio, naš Zmajski brat Zmaj Brački II., u svom predanom radu: dirigent, zborovođa, skladatelj, glazbeni pisac, muzikolog, organizator glazbenog života, producent, urednik te radijski urednik i voditelj, dugogodišnji je dirigent više uglednih zborova s kojima je osvojio brojne nagrade, priznanja i plakete. U novijem razdoblju od 2014. do 2023. za svoj rad dobio je ukupno 83 razne nagrada i priznanja, od kojih na međunarodnim i domaćim zborskim natjecanjima 14 zlatnih plaketa ili nagrada, 2 Grand Prix, 19 srebrnih te 15 brončanih plaketa.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,087FanoviLajkaj
619SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE