Franjo Soldat na poticaj supruge radi u mirovini na pola radnog vremena i isplati mu se

Franjo Soldat
Franjo Soldat radeći na pola radnog vremena zaradi još jednu mirovinu

U Međimurju na pola radnog vremena radi 245 umirovljenika, od toga 156 muškaraca i 89 žena. Kako i zašto se odlučio na rad u mirovini upitali smo Franju Soldata iz Dunjkovca. Za aktivnog radnog vijeka radio je u trgovini i otišao u mirovinu kad je navršio 60 godina, premda tada još nije imao 41 godinu staža pa mu je mirovina umanjena za 9 posto. No, nakon otprilike 8 godina mirovanja ukazala mu se prilika da ponovno radi, donošenjem zakona za rad umirovljenika na pola radnog vremena.

Mirovine male, a režije visoke

– Žena me potakla da se ponovno radno aktiviram. Znate kako je, mirovine su male, troškovi režija visoki i jedno s drugim vodilo je potrebi za pronalaskom dodatnih prihoda. Mirovina mi iznosi 3300 kuna, a danas ponovno radim u trgovini na pola radnog vremena. Posao sam dobio praktički odmah, jedan dan sam poslao zamolbu i drugi dan su me zaposlili. Radi se puno, nema vremena kao nekada kad su trgovci bili gospoda za čavrljanje s mušterijama, ali sve što se odradi se dobro i plati, pa i ako je potrebno odraditi koji sat prekovremeno sve je plaćeno. Radeći na pola radnog vremena zaradim još jednu mirovinu, u društvu sam i vrijeme brzo prođe. Radno vrijeme prilagođeno je tome kako u firmi ocjene da je veća špica, ali nakon četiri sata rada odem kući. Imam sva prava i povlastice kao i svi zaposleni u firmi, od maksimalnog broja dana godišnjeg odmora po zakonu, do božićnica i drugih nagrada koje dobivaju i ostali zaposlenici, osim prava na užinu, a to mi dobro dođe za liniju, našalio se Franjo Soldat.

Radit ću dok sam zdrav i budem mogao

On danas ima 69 godina i radi. Slikovito rečeno premašio je sve granice za “umirovljenje” od 65 i 68 godina koliko sada predlaže Vlada.

– Radit ću dok budem zdrav i dok budem mogao, kaže Franjo Soldat.  Objasnio nam je da mu se rad na pola radnog vremena u poreznoj kartici računa kao drugi dohodak, a s mirovine skida 12 posto poreza, no početkom godine kada oba dohotka obradi Porezna uprava, taj iznos mu se vraća u obliku povrata poreza i zapravo mu se sa zadrškom kompenzira.

– Iznos od 180 kuna mjesečno koji mi skidaju s mirovine zbog rada na pola radnog vremena je zanemariv u odnosu na ukupne primitke koje ostvarujem iz mirovine i od prihoda što radim na pola radnog vremena, ispričao nam je Franjo Soldat.

Što možemo zaključiti iz ove priče je da život u mirovini kao i u aktivnom djelu života ovisi o prihodima koje ostvarujete. Rad u mirovini na pola radnog vremena je manje stresan utoliko što imate osiguranu mirovinu ukoliko poslodavac otkaže ugovor ili vam životne prilike više neće dopuštati da radite. Takvo što daje sigurnost i nalaže manje stresa jer znate da iako poslodavac otkaže ugovor vi imate svoje prihode, to jest mirovinu. Zapravo sve nedoumice su vezane uz visinu mirovine, uvjete rada i zdravstveno stanje osobe pred mirovinom.

Ostavi komentar