FRANJO NOVAK IZ VUKANOVCA: Osiguravajuće društvo radi budalu od mene!

U redakciju Međimurskih novina javio se mještanin Vukanovca Franjo Novak koji tvrdi da od svibnja prošle godine vodi svoju bitku o osiguravajućom kućom Croatia osiguranje, koja mu ne želi isplatiti odštetu za štetu nastalu od naleta snijega na njegovoj obiteljskoj kući.

Franjo navodi da su mu zbog snijega popucali zidovi u kući u kojoj živi i to na nekoliko mjesta. Nakon tog događaja i njegovog zahtjeva za odštetu na teren je izašla djelatnica iz Varaždina koja je napravila zapisnik i nakon čega mu je bilo rečeno da će dobiti odštetu od 18.000 kuna. Međutim, nikad nije dobio ni kunu.

Osiguravajuća kuća Croatia osiguranje je nakon toga naknadno poslala vještaka s Građevinskog fakulteta kazao je naš sugovornik te je potom dobio pisano rješenje, odnosno obavijest o otklonu štete.

– Ne živim lako kao umirovljenik. Platio sam osiguranje i povjerio se toj tvrtki, ali oni od mene rade budalu. Da su odmah rekli da nema štete za koju oni odgovaraju, ne bih ništa tražio od njih. Ispalo je da moram platiti štetu za koju nisam kriv, ogorčeno je rekao Novak.

Za pomoć se putem pisma obratio i premijeru Plenkoviću nakon čega je dobio odgovor od Ministarstva financija da je njegova predstavka upućena na postupanje Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga, Sektoru za superviziju osiguranja, leasinga i faktoringa.

Croatia osiguranje: Nema osnove za isplatu štete

Croatia osiguranje pak je na cijeli slučaj za koji smo im uputili pitanje sa zamolbom za očitovanjem, poslala sljedeći odgovor:

– U predmetnom je slučaju, od prvog trenutka obrade, bilo jasno da nema osnova za isplatu štete, što je potvrdilo i dodatno vještačenje provedeno dana 15. 5. 2018. kada je obavljen detaljan pregled stanja osigurane građevine od strane ovlaštenog sudskog vještaka za područje graditeljstva i procjene nekretnina. Zadatak vještaka bio je utvrditi uzrok nastajanja pukotina na objektu, koje osiguranik prijavljuje da su nastale uslijed pritiska snijega. U nalazu i mišljenju vještaka između ostalog kaže da je naknadna izvedba betonske ploče međukatne konstrukcije kao dodatnog opterećenja nosive konstrukcije sustava drvenih greda položenih na nosive zidove jedan od uzroka nastajanja pukotina. Uz njega, spominje se i sam uporabni vijek konstrukcije, no utjecaj snijega kao uzroka nastajanja uočenih pukotina se u potpunosti odbacuje. Takvo mišljenje u potpunosti je u suglasju s ranijom odlukom Croatia osiguranja o otklonu prijavljene štete, iz razloga što oštećenja u vidu pukotina nisu nastala zbog pritiska snijega. Odluka vezana za otklon štete donesena je u skladu s ugovorom o osiguranju i zakonskim propisima. (sh)

 

Ostavi komentar