FRANJO BUKAL: Pitam se i tražim odgovor zašto su naši žitelji šikanirani?

Franjo Bukal

Općina Orehovica šalje priopćenje za medije koje u nastavku u cijelosti objavljujemo.

Vezano na prijedlog Sporazuma županijskog stožera civilne zaštite da Međimurje bude jedinstvena zona za slobodno kretanje svih žitelja Međimurja, uključujući i Općinu Orehovica, uslijed epidemije korona virusa, Općinsko vijeće Općine Orehovica dalo je suglasnost općinskom načelniku da isti potpiše, što je i učinjeno, a isto smatram jedinim pravednim rješenjem da se sve Međimurke i Međimurci mogu bez propusnica kretati po našem lijepom Međimurju pridržavajući se uputa stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, kao i stožera civilne zaštite Međimurske županije te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Suglasnosti su potpisale sve općine u Međimurskoj županiji i time pokazale da za sve svoje mještane žele osigurati iste uvjete kretanja. No međutim, pojavile su se tri osobe koje to ne žele – gradonačelnici, te izrazili želju da se Međimurje dijeli na zone spram policijskoj nadležnosti, pa je tako Općina Orehovica sa svoja tri naselja Orehovica, Podbrest i Vularija trebala biti u zoni s Gradom Čakovcem, a što se nije dogodilo.

Predlagatelj zone, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, ujedno i saborski zastupnik, i načelnik stožera civilne zaštite Grada Čakovca Mario Medved nisu od nas ni na bilo koji način, putem e-maila, telefona zatražili da potpišemo Sporazum, kao što su to putem maila zatražili od drugih općina.

Načelnik općine, dana 15.04.2020.g. u 8:27 putem svog mobitela pokušao je u par navrata stupiti u kontakt s gradonačelnikom Kovačem, no on se nije javljao. Iza toga zvalo se na fiksne brojeve, te se pokušala dobiti tajnica gradonačelnika no javila se neka druga ženska osoba od koje smo dobili direktan broj načelnika stožera civilne zaštite Grada Čakovca g. Marija Medveda, no ni on se nije udostojio javiti te mu je ostavljen broj mobitela načelnika da se javi povratno, no nije se javio. Pitam se i tražim odgovor zašto su naši žitelji šikanirani, a općinsko vijeće na održanoj 20. sjednici dalo je suglasnost da načelnik općine potpiše Sporazum sa Gradom Čakovcem.

Zahvaljujem se gradonačelniku Preloga što nas je kontaktirao i pitao želimo li da žitelji Općine Orehovica budu u zoni Grada Preloga i što je prihvatio obrazloženje načelnika Franje Bukala da naselja Općine pripadaju pod nadležnost policijske postaje Čakovec iz razloga što su naši mještani više usmjereni prema Gradu Čakovcu i da ćemo s njima potpisati Sporazum, no što se nije dogodilo jer tako želi gradonačelnik Grada Čakovca. Pitam se zašto?

Stoga tražim od stožera civilne zaštite Međimurske županije, načelnika stožera Josipa Griveca i župana Matije Posavca da odbiju prijedlog Grada Čakovca o uspostavi zone bez Općine Orehovica i drugih općina koje nisu obuhvaćene i da se dalje traži da Međimurje bude jedinstvena najpravednija, najrealnija zona na dobrobit i mogućnost kretanja svih žitelja lijepog nam Međimurja, uz poruku gradonačelniku Čakovca Stjepanu Kovaču i njegovim istomišljenicima “nitko nas nikad nije mogao razdvojiti ni u najtežim vremenima okupacije, rata pa to ne možemo dopustiti ni Vama”.

Ostavi komentar