Francuski veleposlanik Fabien Fieschi posjetio Čakovec

Danas je u posjetu Gradu Čakovcu i Međimurskoj županiji boravio veleposlanik Republike Francuske u Hrvatskoj, Fabien Fieschi.

Veleposlanik Fieschi je prvo nazočio otvorenju Izložbe „Društvo poznatih Francuza (SOCIÉTÉ DES FRANÇAIS CÉLÈBRES)“. Riječ je izložbi radova djece i roditelja te promociji dvojezičnih slikovnica nastalih suradnjom četrdesetak djece, roditelja i odgojitelja Waldorfske skupine „Sunčeka“, Dječjeg vrtića Cipelica.

Nakon toga u prostorima Starog grada u Čakovcu održao je radni sastanak francuskog veleposlanika s gradonačelnicom Grada Čakovca Ljerkom Cividini i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec.

Novi francuski veleposlanik u Hrvatskoj prvi puta je u svojem kratkom mandatu posjetio Međimurje te je bio oduševljen viđenim.

– Glavni razlog mog posjeta jest mjesec Frankonije koji se obilježava u ožujka. Cilj je naše država i veleposlanstva da potičemo i promoviramo poučavanje i učenje francuskog jezika u obrazovnim ustanovama u Hrvatskoj. Shodne tome jutros sam posjetio i Gimnaziju Josipa Slavenskoga i tamo razgovarao s učenicima koji uče francuski, a posebno mi je zadovoljstvo bilo prisustvovati izložbi “Društvo poznatih Francuza” gdje su nam polaznici dječjeg vrtića prikazali svoje pjesme i radove na francuskom, rekao je Fieschi pa nastavio.

– Kako mi je ovo prvi posjet vašem gradu i vašoj županiji iskoristio sam ovu priliku da se na neki način upoznam s vašim krajem te da svakako radimo na jačanju odnosa između Francuske i Međimurske županije. U razgovoru s domaćinima prepoznao sam brojna područja suradnje u gospodarstvu, obrazovanju, sportu i turizmu i tu zaista vidim potencijal za jednu uspješnu suradnju.

S nekoliko rečenica okupljenima su se obratili i gradonačelnica i zamjenik župana Međimurske županije.

– Mislim da je ova priča krenula pred šest mjeseci kada smo počeli razgovarati o francuskom jeziku za najmlađe. Pokrenuta je suradnja s DV-om Cipelica gdje su odgajatelji i ravnateljica pokazali suradnju za učenjem francuskog jezika. Mislim da je ovo još jedna nova priča gdje francuski jezik započinje svoj put. Osim učenje jezika, postoji mnogo stvari i područja kroz koje možemo surađivati te pružiti mogućnost stranim ulagačima te našim gospodarstvenicima da se otvaraju prema Europi i svijetu, rekla je Cividini.

– Želim izraziti zadovoljstvo i zahvalnost dolasku njegove ekscelencije i njegovih suradnika. Vjerujem da svaka suradnja i svaka razmjena iskustava puno toga dobroga donosi. Prezentirali smo gospodinu veleposlaniku naše osobitosti, prednosti i uvjeren sam da postoji obostrani interes te da uskoro slijedi i uspješna suradnja, dodao je Grivec za kraj.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE