Franciska Ćetković: Država je pala na ispitu brige za starije i nemoćne

Franciska Ćetković
Franciska Ćetković

Potaknuta strašnom tragedijom koja se u subotu dogodila u Zagorju kada je u privatnom obiteljskom domu za starije i nemoćne osobe, život izgubilo šestero starih i nepokretnih osoba, želim javno progovoriti o tom problemu, napisala nam je Franciska ćetković, umirovljena socijalna radnica i umirovlejnčka aktivistica.

U nastavku prenosimo njezino pismo za javnost:
Nameće se pitanje kome mi to povjeravamo skrb o starim i nemoćnim osobama.
Da li sustav socijalne skrbi može  i mora odgovoriti toj zadaći.
Milim da može i mora.
Sada je u najavi  donošenja novog Zakona o socijalnoj  skrbi i sve su oči uprte u novi Zakon kao da će on kao nekim čarobnim  štapićem riješiti sve nagomilane probleme u sustavu socijalne skrbi.
Znamo da neće, ali prilika je to da javno progovorimo o tome tko bi trebao činiti više i bolje na zaštiti starih i nemoćnih osoba.
Udruga socijalnih radnika navodi da su obiteljski domovi “siva zona” a ja bih rekla da su” crna zona ” i to već odavno.
Ministarstvo socijalne skrbi ne može reći da nije imalo saznanja da postoji izuzetno veliki problem u privatnim domovima koji smještaju  stare i nemoćne osobe.
Odmah želim naglasiti da među privatnim vlasnicima obiteljskih domova i domova za stare i nemoćne osobe, postoje izuzetno vrijedne i odgovorne osobe čiji domovi mogu služiti kao primjer kvalitetne skrbi kada je u pitanju smještaj starih i nemoćnih osoba.
Zbog njih a ponajprije zbog korisnika, treba javno o tome progovoriti i prokazati vlasnike obiteljskih domova koji to ne zaslužuju biti.
Dakle, nadležno Ministarstvo je moralo imati saznanja o problemu koji se zove “smještaj starih i nemoćnih osoba”. Upozoravala je na to pučka pravobraniteljica u svojim godišnjim izvješćima pa i  ne samo u godišnjim izvješćima. Gotovo u svakoj prilici, pučka pravobraniteljica, gospođa Lora Vidović, ukazivala je na zlostavljanje i zanemarivanje starih osoba, bilo u vlastitom domu ili pak u institucijama.
Nadležno Ministarstvo nije činilo ništa ili gotovo ništa.
I onda se dogodi tragedija, bojim se da takvih “Andraševaca” u Hrvatskoj ima jako puno, Nažalost. Kako je moguće da dozvole za rad obiteljskih domova izdaju županijski uredi i tu prestaje svaka njihova daljnja nadležnost.
Ministarstvo pak nema nadzora nad tim ustanovama, ako nema prijave o nepravilnostima.
Zašto se već godinama govori o nedostatnom broju inspektora u Ministarstvu socijalne skrbi? Njih desetak, ako ih ima i toliko.
Koliko  je izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj skrbi učinjeno i donijeto zadnjih dvadesetak godina, promijenilo  se nije ništa.
I zbog toga privatni obiteljski domovi niču kao gljive poslije kiše da b u njih svakim danom utrpavali ( da, oprostite na izrazu, baš utrpavali) sve veći broj naših starih i nemoćnih  roditelja i srodnika, koji si ne mogu ništa pomoći.
Sve je to rezultat sveopćeg siromaštva, nedostatnim smještajnim kapacitetima u državnim domovima za stare i nemoćne osobe, nepravednim subvencioniranjem cijene smještaja u državnim domovima. želje za brzom i što većom zaradom pojedinih vlasnika domova, neodgovornom djecom i srodnicima koji svoje roditelje i srodnike smještaju u improvizirane smještajne objekte koji bi tim osobama trebali biti topli dom  sa cjelokupnom njegom i skrbi.
Za početak bi se djeca ili srodnici koji trebaju smjestiti nekoga od svojih srodnika, trebali raspitati pri županijskim  uredima ili centrima za socijalnu skrb o postojanju takvih ustanova a od vlasnika odnosno predstavnika obiteljskog  doma, bez ustručavanja, tražiti  rješenje odnosno dozvolu za početak rada obiteljskog doma.
Dakle, Hrvatska je socijalna država a ova je težak primjer zanemarivanja i nebrige o starijim osobama. Država je pala na ispitu. Svi smo pali na ispitu.
Tko će snositi odgovornost za izgubljene živote?
Donošenje novog Zakona o socijalnoj skrbi, prilika je da se na primjereniji način riješe i ostale socijalne usluge odnosno da ih se učini dostupnijima onima kojima su namijenjene.
Usluga pomoći u kući predstavlja oblik pomoći starijim osobama kako bi se odgodio odlazak u organizirani smještaj a starija osoba ostala u svom okruženju uz organiziranu pomoć gerontodomaćice u pojedinim poslovima vođenja kućanstva.Sada se taj oblik provodi putem EU projekata  ali valja misliti  na vrijeme nakon što ti projekti budu privedeni kraju, odnosno završeni.
Intencija je da starija osoba što dulje ostane u svojoj vlastitoj kući, dok je to moguće
Da li je došlo vrijeme da se ustanovi institut provobranitelja za starije osobe?

Pitanja mnogo, odgovore  čekamo svi ………
Iskrena sućut obiteljima stradalih.

Ostavi komentar