FOTO:Žene iz Udruge Krašovec iz Kuršanca ispekle su najbolju orehnjaču, a Kruno Latin spremio je najbolji orehovec

U organizaciji Općine Orehovica i Kulturno umjetničkog društva Fijolica u Orehovici je održana 6. po redu “Orehijada – festival oreha i sega kaj kcoj ide”.

Orehijada je manifestacija koja se po prvi put održala krajem travnja 2014. godine, a cilj je da stekne tradiciju održavanja i prepoznatljivost ne samo na lokalnoj već i regionalnoj razini, istaknuo je između ostalog Branko Sušec predsjednik KUD-a Fijolica koji je i idejni začetnik ove sve popularnije manifestacije.

Samom Orehijadom, nastavlja Sušec, htjeli smo unijeti neku novu kulturnu aktivnost u životu naše općine, a isto tako želja nam je bila da pokrenemo udruge, odnosno da cijelu ovu regiju dignemo na noge. Orehijada je dakle osmišljena tako da se obuhvati kulturni ali gospodarski aspekt ovog kraja. Ove godine pristiglo nam je više od 35 izlagača, OPG-ova, gospodarstvenika, umjetnika koji su na svojim štandovima predstavili svoje proizvode.

Ono što je važno spomenuti je to, kako je ovo prva Orehijada na novoj lokaciji kraj nogometnog igrališta NK Croatije i nove škole i dvorane s obzirom na to kako nas je na dosadašnjem mjestu održavanja ove manifestacije prostor zbog broja izlagača i izvođača, ali i posjetitelja sve više ograničavao. Ova nova lokacija zasigurno će nam omogućiti i širenje samog programa manifestacije, kazao je Sušec.

Izabrana najbolja orehnjača, najljepši kolač na oko, najbolji orehovec i najvekši oreh

I na ovogodišnjoj Orehijadi dodijeljena su  brojna priznanja, vezana naravno uz orah. Tako je prva nagrada za najbolju orehnjaču pripala Udruzi Krašovec iz Kuršanca, druga je bila Vera Kovač iz Orehovice, a treća Agneza Juras također iz Orehovice.

Najljepše “kolače na oko” ispekli su Justina Kocijan i Ljiljana Krištofić iz Orehovice , dok je treće mjesto pripalo Udruzi žena Brest iz Podbresta.

Najbolji liker, odnosno orehovec ove je godine imao  Kruno Latin, slijede ga Mladen Vidović i Marija Ružić, dok su “najdebleši i najvekši oreh” imale članice Udruge žena Brest iz Podbresta, zatim Marko Čurila i Josip Sušec iz Orehovice.

Smotra folkloraša ove godine bez predznaka međunarodnog susreta

Govoreći o onom kulturnom dijelu svakako treba istaknuti kako je dio Orehijade i Susret folklornih društava koji je ove godine započeo mimohodom sudionika ulicama Orehovice uz pratnju limene glazbe KUD-a Sloga Karlovec Ludbreški, podršku Zrinske garde, mažoretkinja iz Kotoribe i lokalnih dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Nakon toga pjesmom i plesom na pozornici nove školske sportske dvorane, (gdje se ove godine susret po prvi puta održao) predstavili su se Kulturno-umjetničko društvo ‘Fijolica’, dječja folklorna sekcija, Kulturno-umjetničko društvo Tančec Jalševen Nartski, Rugvica, Ženska vokalna skupina “Sveti Marko” Selnica, romski tamburaški sastav Zlatna Korita, Kulturno umjetničko društvo “Elizabeta“ Jalžabet, Kulturno-umjetničko društvo Belica i Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec.

Zanimljivo je kako su prva tri susreta  folklornih društava, kao i onaj prošlogodišnji imali i međunarodni karakter s obzirom na to da su na njima nastupala i društva iz Slovenije i Mađarske. Ove godine nažalost Mađari i Hrvatsko kulturno društvo ‘Pomurje’, Lendava su u posljednji trenutak morali otkazati svoj dolazak, no obećali su kako će iduće godine svakako to nadoknaditi.

Spomenimo na kraju  kako je ove godine po prvi put u ponudi bio pečeni vol na ražnju, koji je s tog istog ražnja nestao već za par sati, a zabava svih sudionika u festivalskom šatoru uz Žigu potrajala je dugo u noć.

Ostavi komentar