FOTO: Započela energetska obnova zgrade Policijske uprave međimurske u Čakovcu

U Policijskoj upravi međimurskoj danas je  održana konferencija za medije povodom Energetske obnove zgrade Policijske uprave međimurske u Čakovcu. Vrijednost projekta je 10.370.398 kuna od čega se iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancira 6.052.926 kuna. Projekt provodi Ministarstvo unutarnjih poslova, a završetak radova planira se do kraja ove godine.

Projekat su predstavili: voditelj projekta ispred Ministarstva unutarnjih poslova Dragutin Sakač, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač, direktor tvrtke HIDROING d.o.o. iz Varaždina (izvođač radova) Danijel Risek, zamjenik gradonačelnika Zoran Vidović i župan Međimurske županije Matija Posavec.

– Vrijednost radova je oko 10 milijuna kuna, od čega je se 6 milijuna sufinancira Europskog fonda za regionalni razvoj. Konačno smo došli na red. Kada govorimo o samoj zgradi, mislim da je ovo jedna od najfunkcionalnijih zgrada. Nadam se da ćemo ovom obnovom podići standarde, kvalitetu rada i da će naši djelatnici biti zadovoljniji, kao i naši građani, kazao je načelnik Ivan Sakač.

Sva taktika na terenu kreće iz prostorija Policijske uprave međimurske, Jakova Gotovca 7 u Čakovcu. Spomenuta zgrada je sagrađena 1981. godine, a južno krilo nadograđeno je 1997. godine. Osim sjedišta Policijske uprave međimurske u zgradi su smještene i dvije policijske postaje, Policijska postaja Čakovec i Policijska postaja prometne policije Čakovec. Ujedno, prostorije zgrade koriste djelatnici Interventne jedinice policije naše Policijske uprave, a građanima su u prizemlju na raspolaganju šalteri za izradu osobnih dokumenata, dok dio zgrade koriste i djelatnici Ministarstva obrane, Područnog odsjeka za poslove obrane te Sigurnosno-obavještajne agencije. Više od 50 posto svih zaposlenika Policijske uprave međimurske namjenski koriste oko 6 tisuća kvadratnih metara poslovnog prostora.
Dugo je godina ova zgrada čuvala brojne tajne taktičkih priprema važnih operacija. Došlo je vrijeme za novo ruho i novu razinu učinkovitosti.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar te ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić potpisali su u prosincu 2018. Sporazum o zajedničkoj suradnji u području energetske obnove objekata između Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Sporazum obuhvaća 30 objekata MUP-a koji će se renovirati kroz Program energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora kojeg provodi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, a u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014-2020“.

Radovi na energetskoj obnovi zgrade Policijske uprave međimurske započeli su 4. studenog 2019., a ugovoreni rok završetka je godinu dana, odnosno do 4. studenog 2020. Radove na energetskoj obnovi zgrade izvodi tvrtka Hidroing d.d. iz Varaždina, a nadzor vrši Međimurje-investa d.o.o. iz Čakovca.

Energetskom obnovom zgrade i provedbom projektnih aktivnosti, ostvarit će se ušteda potrebne toplinske energije za grijanje od 61%. Projekt obuhvaća radove na obnovi fasade (mineralna vuna ETICS sustav, ventilirana fasada Eternit), limarske radove (krovni paneli) i zamjenu vanjske stolarije cijele zgrade. U interijeru uređuje se spušteni strop kuhinje, restorana, hodnika dvorane i spojnog hodnika dvorane i zgrade. Izvodit će se manji keramičarski radove i soboslikarski radovi te potrebni bravarski radovi. Energetska obnova obuhvaća i novi podni jednoprolazni kotao s kondenzacijskim principom rada, radijatorske instalacije te potpunu automatiziranost sustava grijanja cijelog objekta. Na krovištu zgrade postavit će se solarna instalacija s akumulacijskim spremnicima i solarnim kolektorima s ciljem korištenja sunčeve energije za grijanje potrošne vode.

Ostavi komentar