Jesen je pokucala na vrata, temperature su se spustile, lišće je zašuštalo, a u vinogradu poznate, vinogradarske obitelji Jakopić danas je organizirana zadnja ovogodišnja berba grožđa
Urod je bio jako dobar ove godine pa su u obitelji Jakopić vrlo zadovoljni. U njegu i brigu oko sadnica i vina i ove su godine posvetili posebnu pažnju pa će stoga bez sumnje u njihovom podrumu nastati vrlo kvalitetno vino. Za samu završnicu u svojem vinogradu u Orehovčaku i u Železnoj Gori podno restorana Terbotz ostavili su trsove cabernet sauvignona, merlota i syraha.Cabernet sauvignon, merlot i syrah jedne su od najpoznatijih crnih sorata vina, a u naše su krajeve prenijete iz Francuske, točnije iz okolice Bordeauxa. U Hrvatskoj je sve veći broj vina proizvedenih iz ovih sorata zaštićeno u kategorijama kvalitetnih i vrhunskih. Vrlo su cijenjena kod vinskih znalaca jer su to vina koja su bogata kiselinama i skladna okusa s karakterističnom aromom.
–U zadnje vrijeme se dosta traži pjenušac, rose i crvena vino. Kako bismo pratili trendove, odlučili smo se okušati i u proizvodnji crvenih vina. Naš geografski položaj inače je jako pogodan upravo za proizvodnju takvih vina– kazao nam je domaćin Branimir Jakopić i najavio u nastavku da će nakon Nove godine na tržište prvi put izaći s buteljama kupaže navedenih crvenih sorti vina, koje će nazvati Markiz.
U berbi grožđa sudjelovalo je dvadesetak dobro raspoloženih berača. Među njima bile su i beračice Ana Novak i Marijana Komar iz Dragoslavec Brega.
-Vrijeme je današnju zadnju berbu je poslužilo. Na kraju ćemo se svi zajedno malo podružiti pa onda možemo u zimski san. Super su bili svi berači i gazde- kazala nam je sa smiješkom na licu beračica Marijana.
Više o završetku berbi pročitajte u tiskanom izdanju Međimurskih novina koje izlaze svakog petka.
FOTO: Sanja Heric