FOTO: Učenici OŠ Gornji Mihaljevec na izletu u Ljubljani

16. svibnja 2019. godine učenici predmetne nastave OŠ Gornji Mihaljevec (5. do 8.r.) posjetili su Hišu eksperimentov i Zoološki vrt u sklopu terenske nastave u Ljubljanu.

Voditeljica terenske nastave je bila učiteljica Aleksandra-Maria Vuković, a pratitelji učiteljice Andrijana Perčić, Marta Lončar-Vinković i Dijana Radek.

Prva destinacija bila je Hiša eksperimentov – centar znanosti u kojem su postavljeni eksperimenti tipa izvedi sam. Učenici samostalno istražuju i izvode pokuse, pod nadzorom svojih učitelja i djelatnika centra, učeći na svojoj koži i takvo učenje je daleko najučinkovitije. Upravo to i jest misija ovog centra: popularizacija prirodoslovnih znanosti kroz iskustveno učenje. Naši učitelji prirode i biologije, fizike i tehničke kulture su prije polaska na terensku nastavu pripremili učenike za pokuse koji ih očekuju, tako da je obilazak bio još uspješniji. Na njihovim mrežnim stranicama možete pronaći opise svih eksperimenata, i to na hrvatskom jeziku.

Dok je jedna grupa kemijala u Hiši, druga grupa je obišla središte Ljubljane uz vodiča i upoznala najvažnija kulturno povijesna odredišta ovog prekrasnog grada. Nakon obilaska su se grupe izmijenile. U međuvremenu su svi učenici sudjelovali u interaktivnoj radionici na temu vode i plinovitosti. I učenici i učitelji su se oduševili radionicom u kojoj su upoznali osnovne karakteristike vode, nekih plinova, simulirali lansiranje rakete pomoću šumećih tableta, promatrali promjene napuhanog balona u zraku i u tekućem dušiku, a najveselije je bilo kad je voditeljica udahnula helij i smiješno govorila. Učenici su naučili zbog čega se to događa, ali ih je voditeljica upozorila da to nikako ne izvode s balonima kupljenim na štandovima jer ti baloni nisu punjeni čistim helijem već i primjesama koje su otrovne i mogu naštetiti.

Slijedio je obilazak zoološkog vrta. Teško je u nekoliko riječi opisati naše oduševljenje. U grupicama smo obišli većinu životinja, vidjevši ih ne samo uživo nego i na vrlo kratkoj udaljenosti, upoznali njihove glavne karakteristike i snimili na desetke prekrasnih fotografija. ZOO je smješten ispod brda Rožnik i nudi različite edukativne aktivnosti za djecu i cijelu obitelj. Ima nekoliko ekološki uređenih dječjih igrališta tako da je naš obilazak završio aktivnim igranjem u jednom od njih!

Na putu prema kući naravno da smo se zaustavili u Trojanama i kupili na desetke poznatih trojanskih krafni te se uputili doma veseli i puni dojmova s terenske nastave.

(Aleksandra-Maria Vuković)

Ostavi komentar