FOTO: U Vukanovcu svetom misom i proštenjem proslavljeno Križovo

Svetom misom i prošćenjem kod kapelice Svetoga Križa, tradicionalno se proslavilo Uznesenje Svetog Križa u Vukanovcu. Sveto misno slavlje vodio je vlč. Ivan Vugrinčić, župnik župe „Sv. Katarine djevice i mučenice“ iz Gornjeg Mihaljevca, koji je u vrlo nadahnutoj propovijedi govorio o mističnosti Križa kao simbola patnje i muke, a ujedno i simbola pobjede, vjere i kršćanstva.-Svi mi imamo svoj križ. Strpljivo podnošenje vlastitoga križa donosi nagradu nebesku i vječnu slavu- istaknuo je vlč. Vugrinčić.

Blagdan Uzvišenja Svetoga Križa potječe iz Jeruzalema gdje je car Konstantin dao izgraditi baziliku Uskrsnuća nad grobom Isusovim i ona je bila posvećena 13. rujna god. 335. Carica Jelena otkupila je dio izvornog križa god. 320. te ga povjerila na čuvanje u toj bazilici. Iz Jeruzalema blagdan se vremenom proširio među kršćane Zapada. Za sve kršćane, križ Kristov simbol je spasenja.

Misno slavlje u Vukanovcu pjesmom je popratio crkveni zbor istoimene župe uz nazočnost velikog broja vjernika iz Vukanovca i okolnih mjesta.

Za dobro raspoloženje poslije mise pobrinuli su se aktivisti MO Vukanovec i brojni štandovi s uspomenama i igračkama za najmlađe, te nezaobilazni licitari sa medenjacima i gvircom.

Po povratku u svoje domove, Vukanovčari su u svečarskom okruženju organizirali druženje rodbine, prijatelja i posjetitelja. Mirisali su po Vukanovcu roštilji i kotlovine uz kvalitetnu kapljicu, u popodnevnim satima čula se,uz klopotce u vinogradima i pjesma s Vvukanovečkih brežuljaka, a zanimljivo je da je danas u Vukanovcu obran i prvi vinograd ove godine.

Željko Tomašić

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE