FOTO: U romskim naseljima u Međimurju danas podijeljeni hladnjaci

U romskim naseljima diljem Hrvatske, pa tako i u Međimurju, ovih je dana krenula isporuka bijele tehnike i predmeta za kućanstva u sklopu godišnjeg programa za stambeno zbrinjavanje i poboljšanje uvjeta življenja pripadnika romske nacionalne manjine za 2019. godinu i u suradnji sa Središnjim državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Ovu pomoć u međimurskim romskim naseljima dobit će oko 360 obitelji i to: peći na drva, struju ili plin, hladnjake, škrinje, kuhinje, stolove i stolice.

Nakon podjele peći na drva, danas su podijeljeni hladnjaci.

Ovo znači jako puno za nas Rome. Oni koji nikad nisu bili ne znaju kako se ovdje živi, ne  znaju kako je to kad u zimi nemaš grijanje ili u ljeto nemaš kamo staviti svježe meso, kazao nam je Matjaš Oršuš, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine u Međimurju, te je najavio da će i sljedeće godine nastaviti s sličnom pomoći u građevinskom materijalu.

U nastavku nam je objasnio da bijelu tehniku nisu mogli dobiti oni koji su kažnjavani te je napomenuo da će se nakon dodjele njegovi suradnici u svakom romskom naselju detaljno provjeravati jesu li ti aparati na svojem mjestu, odnosno da ne bi bili, u međuvremenu, prodani. 

FOTO: MO

Ostavi komentar