FOTO: U Državnom arhivu u Štrigovi otvorena izložba Čovjek i krš u sklopu Urbanova

U prostorijama Državnog arhiva za Međimurje u Štrigovi jučer je otvorena izložba Čovjek i krš u sklopu Urbanova-Dana vina u Međimurskoj županiji, a u suradnji s Državnim arhivom u Šibeniku te Nacionalnim parkom Krka.

Sama izložba kroz fotografije govori o rijeci Krki koja je specifična po tome što, uz prirodne fenomene, na njezinom području postoji velika koncentracija arheoloških i kulturno povijesnih spomenika koji se u posljednjih nekoliko godina intenzivno istražuju i prezentiraju posjetiteljima kroz izložbe i prezentacije.

Izložbu je otvorio ravnatelj Državnog arhiva za Međimurje Jurica Cesar koji je u svom govoru napomenuo da je suradnja s Državnim arhivom u Šibeniku i Nacionalnim parkom Krka počela je još prije tri godine kada su po prvi put ugostili njihovu izložbu u muzeju u Prelogu. U dobrom duhu suradnju nastavljaju i dalje projektom kojim će povezati Međimurje i Dalmaciju kroz poznatu velikašku obitelj.

Hrvatska obitelj Šubić Zrinski krenula je iz Bribira, iz područja koje je pod nadležnošću Državnog arhiva u Šibeniku. Svi dobro znamo da su Zrinski došli ovdje, do Međimurja te da su bili posjednici Međimurja. Planiramo spojiti našu lijepu Dalmaciju i Međimurje u narednom razdoblju- najavio je Jurica Cesar i dodao da će za projekt tražiti financijska sredstva Ministarstva kulture.

Izložbi je prisustvovala Nataša Mučalo, ravnateljica Državnog arhiva u Šibeniku, Nataša Zaninović, ravnateljica odsjeka za kulturno povijesnu baštinu te Gordana Goreta, voditeljica Odsjeka za zaštitu voda, sedrenih barijera i biološku raznolikost Nacionalnog parka Krka. Izložbu su glazbeno popratili Krunoslav Lajtman i Neven Kolarić.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE