FOTO: U crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu otvorena dobrotvorna izložba slika autorice Franciske Pongrac

izlozba Franciska Pongrac (13)
Franciska Pongrac i fra Tomislav Božiček

U toploj i srdačnoj atmosferi male dvorane Župe sv. Antuna Padovanskog Čakovec Jug otvorena je izložba slika autorice Franciske Pongrac iz Čakovca. Izložba je organizirana kao dio niza programa posvećenih dvadesetoj godišnjici osnutka Župe Sv. Antuna Padovanskog.

izlozba Franciska Pongrac (10)
Toni Fažon, Emilija Kovač, Franciska Pongrac i fra Tomislav Božiček

O autorici i slikama gorovili su Toni Fažon predsjednik LUČ-a i likovna kritičarka Emilija Kovač, a župnik fra Tomislav Božiček istakao je humanitarni karakter izložbe. Zahvalio je autorici što je nesebično darovala svoja djela u humanitarne svrhe. Izložba je prodajna i sva sredstva su namijenjena Udruzi žena oboljelih i liječenih od raka – SVE za NJU, stoga je otvorena upravo na Dan narcisa koji je posvećen senzibiliziranju javnosti o značaju ranog otkrivanja raka dojke

Umjetnički program obogatio je Srećko Krištofić izvedbama prigodnih skladbi na gitari. Program je završio u ugodnom ozračju, druženju, prijateljskom razgovoru i malim domjenkom.

izlozba Franciska Pongrac (8)
Franciska Pongrac

Autorica Franciska Pongrac živi u Čakovcu. Porijeklom je iz Donjeg Vidovca. Nakon Gimnazije završila je Pedagošku akademiju u Čakovcu (matematika – fizika) te radila kao predmetni nastavnik 11godina u OŠ Sveta Marija i nakon toga u OŠ Strahoninec punih 29 godina. Od 2006. godine je u mirovini. Slikanjem se bavi od 2003. godine. Slikarski izričaj likovne amaterke Franciske u suhom pastelu, akvarelu, akrilu i ulju najčešće donosi motive cvijeća, mrtve prirode i pejzaže. Dosad je sudjelovala na više donacijskih i humanitarnih izložbi i likovnih kolonija. Članica je Likovnog udruženja Čakovec.

Njezini radovi se u prostoru Župe sv. Antuna Padovanskog Čakovec Jug mogu razgledati sve do 3. travnja.

foto: Anđelko Borković

izlozba Franciska Pongrac (11)

izlozba Franciska Pongrac (2)

Ostavi komentar