FOTO: Sveti Nikola i Svetomartinski krampusi darivali djecu za Nikolinje

Nikolinje, blagdan sv. Nikole označava početak božićnoga ciklusa običaja i rituala.

U narodnim je običajima sv. Nikola najpoznatiji kao predbožićni darivatelj djece,, te dobročinitelj, svetac zaštitnik mladih (djece, neudanih djevojaka, učenika), putnika, niza profesija (pomoraca, splavara, mlinara, ljekarnika, pekara, svjećara, trgovaca, zidara, tkalaca i dr.) te nekih osobitih kategorija ljudi (npr. lopova i zatvorenika).

Običajna praksa na cijelom je hrvatskom prostoru uglavnom vezana uz dva usporedna običaja darivanja koji imaju i odgojnu funkciju. Prvi je obilazak lika sv. Nikole odjevenog u biskupsku odjeću od kuće do kuće uz pratnju jednog ili više likova odjevenih tako da predstavljaju vragove te opremljenih lancima kojima buče. Oni od djece traže da mole, pa ako to znaju, sv. Nikola ih daruje, a ako ne znaju, prijete im različitim sankcijama.Drugi je običaj potajno noćno darivanje djece u očišćenu obuću ostavljenu u prozoru.

U Svetom Martinu na Muri jučer je Sveti Nikola imao pune ruke posla. Mališanima iz Brezovca, Svetog Martina na Muri, Jurovca, Vrhovljana, Žabnika i Marofa dijelio je, uz pratnju krampusa, pakete slatkiša, bombona i igračaka.

Pogledajte u nastavku kako je bilo.

Ostavi komentar