FOTO Stožer: Zaražena muška osoba radila je u Austriji

U pola 12 sati održana je pressica Stožera civilne zaštite Međimurske županije.

– Novi dan započeo je informacijom Nacionalnog stožera da u Hrvatskoj u ovom trenutku imamo 306 zaraženih osoba koronavirusom te da je u ovom trenutku obavljeno 2654 testiranja. Mi smo se dugo odupirali, bili smo jedna od tek nekoliko županija koja je bila bez zaraženih koronavirusom. Danas imamo zaraženo jednu mušku osobu iz Čakovca koji je radio u Austriji. Znači virus je uvezen, osoba je dobrog općeg stanja i dobrog nalaza. Osoba je bila u samoizolaciji, epidemiolozi su tu osobu poslali na testiranje te je tijekom noći napravljen nalaz. U tijeku je obuhvat svih kontakata s kojim je ta osoba bila, kazao je župan Matija Posavec.

U nastavku je dodao da je sav javni prijevoz u Međimurju obustavljen. Pod vrlo strogim higijenskim uvjetima još funkcionira taxi prijevoz. Trgovine smiju raditi od 8 do 17 sati radi. Ograničeno je kretanje, zatvorena su dječja igrališta. Od danas su zatvorene tržnice.

Imamo prvi potvrđeni slučaj COVID 19 u Međimurskoj županiji. Osoba koja je oboljela je u dobrom općem stanju, ona je hospitalizirana. U tijeku je obrada svih kontakata vezana uz tu osobu. Kontakti se traže na način da osoba koja je oboljela mora navesti sve osobe s kojima je bila u kontaktu. Ako su bliski, oni se stavljaju u samoizolaciju, kazala je epidemiologinja Višnja Smilović.

Od ponoći na snagu stupa odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta. Od te odluke izuzimaju se dnevne migracije, osobe koje se bave zdrastvenom zaštitom, veterinarskom uslogom, osobe koje se bave opskrbom strujom i plinom, žurne službe i osobe koje putuje na posao. Njima će se izdavati propusnice, o čemu će se detaljne upute objaviti na stranici Međimurske županije.

Ljekarne u vlasništvu Županije nisu zabilježile slučajeve kršenja samoizolacije u Međimurskoj županiji. Svako kršenje će se strogo sankcionirati.

Međimurska županija je dobila nekoliko tisuća zaštitnih odjela, rukavica, ogrtača, dezificijensa, maski, kirurških haljina, to će sve biti upućeno u zdravstvene ustanove. Međimurska županija naručila je još dodatnih 1000 maski za višekratnu uporabu.

FOTO: Zlatko Vrzan

VIDEO: Sanja Heric

UŽIVO Pressica stožera

Objavljuje Međimurske Novine u Ponedjeljak, 23. ožujka 2020.

Ostavi komentar