14.5 C
Čakovec
Četvrtak, 25 svibnja, 2023

FOTO: Slijepi iz Međimurja isprobali kretanje uz pomoć psa vodiča

Danas se u svijetu obilježava Međunarodni dan bijelog štapa. U Hrvatskoj, pa tako i u Čakovcu, obilježavanje ovog dana započelo je 1996. godine.

Policijska uprava međimurska i grad Čakovec u suradnji s Hrvatskom udrugom za školovanje pasa vodiča i mobilitet tim su povodom proveli preventivnu akciju „Mobilnost kao temeljno ljudsko pravo svih“.

Dosta vozača ne poštuje one odredbe koje bi trebali. Ono što je najbitnije je da se obrati pozornost u blizini pješačkih prijelaza. Prilikom parkiranja upozoravamo vozače da poštuju znak pristupačnosti, odnosno da parkiraju kako bi bilo dovoljno mjesta da invalidi mogu izaći iz automobila– istaknula je Irena Branović, policijska službenica za preventivu u cestovnom prometu u Međimurskoj županiji.

Slijepe osobe s područja Međimurske županije imale su danas prilike isprobati šetnju sa školovanim psom pomagačem koji osobama oštećena vida olakšava kretanje u prostoru. Uz to prezentiran je rad psa pomagača za osobu u invalidskim kolicima, kao i šetnja gradom s prikazom prometnih rješenja i taktilnih podloga.

Prvi sam put probala hodati sa psom vodičem. Bilo mi je ovo novo i veoma zanimljivo iskustvo. Inače, uvijek po gradu hodam u pratnji. Probala sam ići sama, ali ne mogu su svugdje snalaziti– ispričala nam je dvadesetčetverogodišnja Magdalena Hatlak iz Turčišća, kojoj bi za lakše snalaženje pas vodič bio od velike pomoći.

Magdalena Hatlak
Magdalena Hatlak

U 13 sati u zgradi Scheier održat će se okrugli stol na temu „Uloga terapijskog psa u radu stručnjaka s djecom s teškoćama u razvoju”. Okrugli stol namijenjen je roditeljima i svim onima koji se na bilo koji način bave u svom radu s djecom s teškoćama u razvoju a gdje pas vodič ili pas pomagač omogućuje njihovu lakšu mobilnost.

FOTO: Zlatko Vrzan i Sanja Heric 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,516FanoviLajkaj
612SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE