FOTO Sezona komaraca još traje: Potrebna edukacija kako se boriti protiv njih!

Zbog pojave virusa Zapadnog Nila u Međimurskoj županiji danas je u Termama Sveti Martin održan radni sastanak svih ravnatelja zdravstvenih institucija, predstavnika županije, predstavnika načelnika i gradonačelnika te stručnjaka iz Hrvatskog mikrobiološkog društva na inicijativu Predraga Kočile, predsjednika Vijeća Zavoda za javno zdravstvo.

Predrag Kočila kazao je da ima saznanja da se bolest pojavljuju u još nešto većem obimu, ali ne u Međimurju nego u nekim drugim krajevima Hrvatske. Iz tog razloga bilo je potrebno sazvati sastanak. Htjeli su dobiti relevantne informacije o tome kakvo je trenutno stanje u Međimurju, što se poduzima i što će se poduzeti.Nažalost, kazao je u nastavku, masa naših građana još uvijek nije svjesna da zapravo sami uzgajaju komarce u svom dvorištu, bilo u nekim starim napuštenim gumama, bilo u vazama ili teglama cvijeća. Stoga su zaključili da je potrebno poraditi još više na samoj edukaciji. Sezona uništavanja komaraca još uvijek traje i oni su veoma aktivni. Isto tako postoji još puno mjesta gdje se komarci mogu razvijati.

-Smatram da je potrebno još jače raditi na samoj edukaciji svih građana, ali i najmanjih skupina, vrtićke skupine i školske skupine. Upravo to je generacija koja će morati voditi brigu o pojavama takvih bolesti, još više nego sadašnje starije generacija, kojima je ponekad teško shvatljivo da se bolest može razviti od jednom malog komarčića. Komarac koji samo malo pikne i uzme krv- napomenuo je Kočila.

Doktorica Višnja Smilović rekla je da najnoviji podaci za Hrvatsku, koji su danas objavljeni, govore da trenutno imamo 47 oboljelih od virusa Zapadnog Nila. Nažalost, imamo dvoje oboljelih sa smrtnim ishodom.

-Najveći broj oboljelih je u Slavoniji, ali se zaraza proširila po cijeloj Hrvatskoj. Naglasak je na vektorima, to jest komarcima, koji prenose bolest. Virus Zapadnog Nila najčešće prenose domaći, obični komarci- istaknula je Smilović.

Župan Matija Posavec kazao je da ne trebamo raditi dramu po pitanju virusa Zapadnog Nila, ali da je dobro da preveniramo. Istaknuo da se za iduću godinu moramo bolje pripremiti i da se potencijalna šteta mora smanjiti na najmanju moguću mjeru. Na kolegiju gradonačelnika i načelnika u listopada dogovorit će se da se osiguraju sredstva za tretiranje komaraca naredne godine.

Ostavi komentar