FOTO: Radovi učenika na temu različitost izmamili suze na dodjeli nagrada udruge Mlada pera

Koliko teško može biti djetetu rastavljenih roditelja predočila je u kongresnoj dvorani  LifeClass Termi Sveti Martin na predstavljanju knjige Različitost je najzanimljivija boja života i dodjeli nagrada udruge Mlada pera najkreativnijim autorima Luna Lesar, učenica 8. razreda OŠ Nedelišće, sa svojim radom O najvećim i najtežim stvarima svoga života nitko ne voli govoriti.

Učenica 8. razreda OŠ Nedelišće Luna Lesar

Pročitavši svoj dirljivi rad malo kome nisu navrle suze na oči pa je tako Luna sve prisutne navela na razmišljanje o različitosti među ljudima, čime je ustvari dala i dublji smisao ovom cijelom hvalevrijednom natječaju. Na predstavljanje knjige je došla sa svojim kolegicama iz razreda Nikom Borkom i Leom Kristofić, u pratnji mentorice Anite Škvorc Branda, koje su isto tako na natječaj poslale radove na temu različitosti.

Lea Kristofić, Luna Lesar, i Nika Borku iz OŠ Nedelišće s mentoricom Anitom Škvorc Branda

Osim njih, na dodjeli nagrada prisustvovali su i učenici OŠ Gornji Mihaljevec u pratnji učiteljice Lidije Novak Levatić. Učenica petog razreda Antonia Jaklin pročitala je svoj rad “Najteži posao”, dok je učenik šestog razreda David Mlinarić prisutnima predstavio literarni rad “Stela.” Svoj je rad pod nazivom “Različit sam i to mi je super!” pročitao učenik 8. b razreda I. osnovne škole Čakovec Vito Jambrošić.

Antonija Jaklin i David Mlinarić iz OŠ Gornji Mihaljevec u pratnji mentorice Lidije Novak Levatić

-U listopadu prošle godine raspisali smo natječaj na temu različitost za sve učenike osnovnih škola u Hrvatskoj, ali i polaznike nastave hrvatskog jezika u inozemstvu. Tema natječaja bila je široka paleta različitosti. Učenici su se dotaknuli različitosti u vjeri, rasi, fizičkim karakteristikama, sjetila su se Down sindroma, autizma, albinizma, djece rastavljenih roditelja, oboljele od raka, ali su opisali i razliku između vilice i žlice, višnje i trešnje, djevojčice su objasnile dječacima da plava boja nije samo njihova, putovali smo u Rusiju, Barcelonu, Iran, Afriku, saznali smo i tople i tužne obiteljske priče i dobili recepte za dobar kolač prijateljstva, a sve to ukomponirali su u stihove, prozu, intervjue i slikovnice- kazao je predsjednik udruge Mlada pera Gorkić Taradi.

Predsjendik udruge Mlada Pera Gorkić Taradi

Na predstavljanje knjige i dodjelu nagrade najkreativnijih autorima došao je i međimurski župan Matija Posavec koji je prepoznao značaj ove mlade međimurske udruge i dao joj svoju podršku. Cijelu svečanost svojim su izvedbama na harmonici uveličali učenici  Umjetničke škole Miroslav Magdalenić iz Čakovca Dorian Bočkaj te Adriana Klobučarić.

Učenici Umjetničke škole Miroslav Magdalenić iz Čakovca Dorian Bočkaj te Adriana Klobučarić

Pristiglo 154 rada iz Hrvatske i BiH

Na natječaj je pristiglo ukupno 154 literarna rada iz 16 županija, grada Zagreba i Bosne i Hercegovine pa je time odmah i prvi natječaj mlade udruge koja još nije proslavila ni prvi rođendan postao međunarodni natječaj. Najviše radova pristiglo je iz Krapinsko-zagorske županije, ali s pojedinačnim radovima iz Bjelogorsko-bilogorske županije, to jest iz Bjelovara. Rezultat natječaja je knjiga Različitost je najzanimljivija boja života koja je izdana u 52 primjeraka knjige.

Pred žirijem, koji su činili predsjednik udruge Mlada Pera Gorkić Taradi, magistrica sociologije i edukacije sociologije, ujedno i članica udruge, Patricija Pongrac, profesor klavira i član udruge Davor Žličar te stručna suradnica i magistrica edukacije hrvatskog jezika i književnosti Maja Jukić, nije bio nimalo lak zadatak jer su svi radovi bili jako dobri pa su s teškom mukom odabrali najbolje radove.

Članovi žirija: Davor Žličar, Patricija Pongrac, Gorkić Taradi, Maja Jukić

Prema odluci žirija Zlatno pero je osvojila Larisa Čoh,  8. B, OŠ Ksavera Šandora Đalskog, iz Donje Zeline sa svojim Pjesnikom u srcu. Ovom kreativnom i toplom pričom koja uvlači čitatelja u neobičan svijet raspjevanog slona Larisa je poručila: Budi uvijek ono što jesi, nemoj zbog nekog drugog glumiti nešto što nisi.

Zlatno pero je osvojila Larisa Čoh, 8. B, OŠ Ksavera Šandora Đalskog, iz Donje Zeline

Srebrno pero ponio je u Kastav Maj Toman, učenik 4. C razreda  O.Š. „Milan Brozović” za rad Zamislite svijet bez različitosti. Njegov rad svakog čitatelja okreće razmišljanju o različitosti u drugom smjeru te je slikovito pokazao koja bi bila posljedica nepostojanja različitosti, a to je jedan dosadan i bezličan svijet.

Maj Toman iz Kastva dobitnik je Srebrnog pera

Brončano pero dodijeljeno pak je radu Kristijana Blagusa,  učenika 2. razreda PŠ Novi Bezdan, OŠ Zmajevac, pod naslovom Rođendanska torte kojom je poručio da kad odbacite predrasude, različitost je pozitivna!

Svoj rad je pročitao i Vito Jambrošić, učenik osmog razreda, I. osnovne škole Čakovec.

 

 

Ostavi komentar