FOTO Policija u velikoj kontroli vozača: Provjeravali jesu li očišćena zaleđena stakla!

Danas u jutarnjim satima između Mačkovca i Slemenica policija je napravila preventivnu akciju u kojoj je sankcionirala vozače koji nisu očistili zaleđena stakla, te time ugrozili sebe i ostale u prometu.

Vozač motornog vozila, prije nego se uključi u promet, dužan je očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu. Kažnjivo je voziti sa zaleđenim staklima i snijegom na vozilu. Ako ne očistite staklo, bit ćete kažnjeni iznosom od 1000 kuna.

Iz policije dodaju kako se često na našim cestama mogu vidjeti vozila čiji vozači nisu očistili snijeg s krova, koji se rasprši i smeta vozačima iza njih. Posebno su opasna neočišćena teretna vozila. Kazna za taj prekršaj iznosi 1000 kuna.

– Obavljamo nadzor vozila i vozača koji prije uključivanja u promet ne očiste zaleđena vjetrobranska stakla. Za opisani prekršaj predviđena je kazna u visini od 1000 kuna. Propisana je i kazna za odgovornu, vlasnika teretnog automobila u rasponu od 5 do 15 tisuća kuna. Vozač mora biti savjestan i znati svoje obaveze dok su uvjeti smanjene vidljivosti, dok je cesta zaleđena, rekao je policijski službenik Toni Kolarić.

Razgovarali smo s nekolicinom zaustavljenih vozača. Većina smatra da je neodgovorno ponašanje ako se u promet uključujemo bez da smo adekvatno očistili automobil.

– Treba mi oko 15 minuta da ujutro očistim sva stakla prije nego krenem na cestu. Vrlo je to važno čisto vozilo, a uz to i voziti prema propisima. Sigurnost bi svima trebala biti na prvom mjestu, rekao je Ivan Okreša iz Krištanovca.

– Imam auto u garaži pa ga ujutro ne trebam čistiti. Ne trošim vrijeme na to, rekao nam je vozač Željko Hamer iz Gornjeg Koncovčaka. Njegova supruga dobila je upozorenje, jer nije koristila pojas na stražnjem sjedalu. Inače je i za taj prekršaj predviđena kazna od 1000 kuna, ali je Danici ovo prvi puta, pa je dobila samo upozorenje.

 

 

 

 

 

Ostavi komentar