23.3 C
Čakovec
Nedjelja, 14 travnja, 2024

FOTO: Održan 8. Rotary Business Forum na temu festivala, kulturnog turizma i zajednice

Rotary klub Varaždin 1181 u subotu je u koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu održao osmi po redu Rotary business forum, ove godine s temom „Kulturni turizam, festivali i njihove veze sa zajednicom“.

Rotarijanci iz cijele sjeverozapadne Hrvatske, ali i svi zainteresirani, sudjelovali su u panel diskusiji na temu korištenja javnih prostora, stvaranja publike i uključivanja zajednice u stvaranje i konzumiranje kulturnih i festivalskih sadržaja.

Panelisti ovogodišnjeg programa bili su djelatnici u kulturi i skusni organizatori festivala i drugih događaja i ugostitelji. Jelena Toth, direktorica Turističke zajednice grada Varaždina s okupljenima je podijelila trenutno stanje u turizmu u Varaždinu, način na koji Špancirfest oblikuje turističku ponudu grada, ali i način na koji Varaždin privlači turiste cijelu godinu, a ne samo za vrijeme trajanja Špancirfesta. „Trudimo se nuditi nešto netipično, što bi turiste privuklo u grad. Festival dvorišta, koji smo ove godine proširili na dva dana kopiran je i u drugim gradovima u Hrvatskoj, a u Varaždinu ga posjećuju i turisti iz drugih zemalja“, istaknula je Toth te dodala kako je trajan problem Varaždina i nedostatak smještajnih kapaciteta. Zlatko Vidaček, direktor tvrtke Gastrocom u sklopu koje je i Park Butique Hotel složio se s tvrdnjom te dodao: „Smještajnih jedinica u Varaždinu nedostaje, ali ne bilokakvih. Turizam se mijenja, a gosti sve češće traže smještaj koji nije prosječan, traže komfor i punu vrijednost za svoj novac, a u Varaždinu još uvijek nemamo dovoljno takvih smještajnih jedinica, zbog toga turisti često odsjedaju u okolici Varaždina ili čak u Zagrebu, a u naš grad dolaze samo na jednodnevne izlete“.

Osim govornika iz Varaždina, na Rotary business forumu pričao je i Stivi Vucković, organizator festivala „Evo ruke“ iz Splita koji je iznio svoje viđenje kulture u gradu Splitu i probleme na koje on nailazi prilikom organizacije. „Kod nas je vrlo važno stvoriti ‘đir’ jer jednom kad navikneš ljude na prostor, oni dolaze, a mi smo naš festival smjestili u Đardin i tako stvorili sasvim novi festivalski prostor koji je do sad bio neiskorišten“ istaknuo je Vucković.

Moderator panel diskusije bio je Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin i predsjednik Rotary kluba Varaždin 1181 koji se kroz raspravu osvrnuo i na suradnju najvećeg kulturnog festivala u Varaždinu, Varaždinskih baroknih večeri i lokalne zajednice. Spomenuo je kako Barokne večeri kontinuirano rade na ‘otvaranju’ prema zajednici i stvaranju nove publike, a tome pridonosi i novi program „Total barok“ koji približava Barokne večeri široj publici. „Bez zajednice, ne bi bilo ni našeg festivala. Koristimo javne prostore kao koncertne prostore, a važno nam je približiti Barokne večeri čim većem broju ljudi te kroz popratne programe upoznati s festivalom i onaj dio zajednice koji možda ne bi samovoljno došao na koncert klasične glazbe“, spomenuo je Rojnik.

Osmi Rotary Business Forum završio je prikladnom izvedbom djela Dođi u Varaždin koje su izveli Blanka Tkalčić i Danijel Oto. (ap)

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,176FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE